Проблем - лични лекари от врачанско отказват да предоставят амбулаторни листове към извинителните бележки
Проблем - лични лекари от врачанско отказват да предоставят амбулаторни листове към извинителните бележки / Дарик Враца

Управителният съвет на Районната колегия на БЛС Враца изрази несъгласието си амбулаторните листове от прегледа на ученици да се прилагат към медицинските бележки за извиняване на отсъствията им. Повод за становището им са протестни писма изпратени до колегията от врачански лекари. Според членовете на Управителния съвет реда за предоставяне на здравна информация и документация е регламентиран в Раздел V на Закона за здравето.

Поради това „изискването за предоставяне на амбулаторните листове няма практическа и смислова стойност, и няма да бъде изпълнявани от лекарите. Воден от професионални, морални, етични и законови причини Управителния съвет на Районната колегия на БЛС - Враца Ви заявява НЕСЪГЛАСИЕТО си медицинска информация и документация /каквато е амбулаторния лист от прегледа на децата/ да бъде разпространявана извън медицинските среди.“, се казва още в становището. То е изпратено до директора на Регионалното управление на образованието във Враца Галина Евденова, и до министрите на образованието, и здравеопазването.

За Дарик председателят на УС на Районната колегия на БЛС д-р Р.Айков коментира, че преди да се постави подобно изискване към лекарите е трябвало нещата да се стиковат между Министерството на здравеопазването и това на образованието.

„Защото не е редно министъра на образованието да нарежда какво да правят  личните лекари“.

От РК на БЛС Враца очакват решението на двете министерства.

Преди няколко дни зам. министърът на образованието Диян Стаматов обяви, че изискването за предоставяне на амбулаторни листове към медицинските бележки ще важи за цялата страна, а идеята е тръгнала от Враца.

За Дарик началникът на РУО Галина Евденова обяви, че подготвя отговор на становището на БЛС Враца. По думите й преди да издаде заповедта за амбулаторните листове са се допитали до РЗОК Враца, откъдето са им изпратили становище на каква нормативна база лекарите са длъжни да издават амбулаторни листове на пациентите независимо на каква възраст са. „Аз не съм тръгнала срещу лекарите, уважавам тяхната професия, но искам да се спазват нормативните актове. Искаме от тях съдействие. Родителите трябва да помогнат, лекарите трябва да помогнат. Искаме децата ни да растат, спазвайки правилата, а не да лъжат още от малки.“

 

Началникът на РУО обясни и от къде е тръгнала инициативата за амбулаторните листове - след проверка на 20 медицински бележки на ученици от Мездра. Оказало се, че 20-те само 2 от децата действително са били на преглед.