САЩ изразиха несъгласие с мнение на Сергей Лавров
САЩ изразиха несъгласие с мнение на Сергей Лавров / БГНЕС, архив

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър на редовен брифинг за журналисти в петък изрази несъгласие с думите на руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон иска да запази групировката "Джебхат Фатх аш Шам" (наричана доскоро "Джебхат ан Нусра") за сваляне на сегашното правителство на Сирия, предаде ТАСС. "Чух тези изказвания и мога да предположа, какво е имал предвид той, но това е абсурд", каза Тонер.

САЩ: Русия все още не предприема това, което очаква от нея Вашингтон

По-рано Лавров в интервю за Би Би Си заяви, че САЩ никога не са нанасяли удари по позиции на тази групировка в Сирия. "От самото начало на своята операция в Сирия американците започнаха много неохотно да нанасят удари по позиции на (терористичната групировка) "Ислямска държава" и се заеха наистина с ИД едва след като ние започнахме своята операция, - отбеляза Лавров. - Що се отнася до "Джебхат ан Нусра", то американците въобще никога не са нанасяли по нея никакви удари в никоя част на Сирия."

САЩ са готови да замразят разговорите с Русия за Сирия

Според руския външен министър, на срещите му с държавния секретар Кери "всеки път" се повдига темата за разграничаване на терористите от опозиционните сили. "Обаче въпреки нееднократните уверения и обещания, САЩ и досега не могат и не искат да направят това", подчерта Лавров. "Ние имаме все повече основания да мислим, че от самото начало е било планирано да бъде съхранена "Джебхат ан Нусра" и тя да бъде държана "в резерва" за реализиране на план "Б" или Етап 2, когато дойде време за смяна на режима", добави той, цитиран от ТАСС.

Сергей Рябков: САЩ оказват неприкрита подкрепа на терористи в Сирия

Междувременно руският заместник външен министър Михаил Богданов, цитиран от Ройтерс, каза, че доставките на оръжия за сирийската опозиция биха били "абсолютно контрапродуктивен подход". Той говори по повод спекулациите след провала на последното примирие в Сирия, че някои арабски държави от Залива могат да доставят на сирийските бунтовници изстрелвани от рамо противосамолетни ракети, за да се защитават те от сирийските и руските бойни самолети. За това съобщиха в понеделник американски официални лица, цитирани от Ройтерс.

Русия публикува пълния текст на споразумението със САЩ относно Сирия

Според Богданов след въоръжаването на тези хора (бунтовниците - бел. ред.), които са били обучени от американците, "те ще направят същото, което бе извършено в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.".

Източник: БТА