Откриват ловния сезон за диви прасета
Откриват ловния сезон за диви прасета / Dariknews.bg, архив

Ловният сезон за диви прасета се открива днес. Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча този вид лов се открива първата събота на октомври и продължава до втората неделя на месец януари в свободни територии.

Всички дружинки, които имат горски площи и подхранват диви прасета са вече готови за новия ловен сезон, съобщи председателятна Ловно-рибарско дружество Сливен ген. Кольо Милев. 8 дружинки с 10 групи имат право да излязат на лов за диви прасета в община Сливен. Това са ловните дружинки от селата Горно Александрово, Трапоклово, Ичера, Раково, Въглен, Стара река, Божевци и три дружини в Сливен.

700 ловци са със заверени билетите, като по думите на Милев, т.нар „свински лов" е много атрактивен и почти всички ловци са подготвени за него. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.

Преди началото на ловния излет ръководителят трябва да провери за наличието на заверени ловен билет, членска карта и валидно разрешение за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов.

Провеждането на инструктаж на участниците в лова е задължително. Ловното оръжие е лично и не се предоставя на никого. То се носи в калъф и изпразнено при движение в населени места или извън тях до мястото на ловуването. Не е позволено неговото сглобяване и зареждане на разстояние по-малко от 200 метра от населено място.