Европол: Ръстът на трафикантите на мигранти през България е тревожен
Европол: Ръстът на трафикантите на мигранти през България е тревожен / Guliver/Getty Images

Около 40 000 трафиканти на мигранти са спечелили близо 6 млрд. долара през миналата година. Най-голям е броят на трафикантите турци, но има и много българи, сирийци, поляци, румънци, сърби и косовари.

Поне 10 000 мигранти ще зимуват в България

Според данните на Европол има 230 критични точки в Европейския съюз, но основните се намират извън неговите граници - Истанбул, Измир, Триполи, Бенгази, Аман, Бейрут, Казабланка, Кайро и Оран.

Като горещи точки в ЕС за нелегалната миграция се сочат Атина, Солун, Кале, Виена, Будапеща, Мюнхен, Рим, Милано, Мадрид, Варшава, Париж, Хамбург и Стокхолм.
Според египетските власти местните трафиканти взимат между 3000-5000 долара на човек, за да бъдат транспортирани до някоя от страните в ЕС.

Мигрантският натиск върху България достигна критична точка

В трафика участват корумпирани полицаи и митничари, но и служители на дипломатическите и консулските служби. Като особено обезпокоително се сочат данните за ръст на трафиканти на мигранти през България.

Експертите от "Европол" съобщават, че военни и офицери от морската брегова охрана получават пари за всеки допуснат мигрант или кораб.

Източник: БГНЕС