Изписват църква с кампания във Facebook
Изписват църква с кампания във Facebook / Свещеник Андрей Стефанов, личен архив

Инициатива за набиране на средства за храм е подел и във facebook отец Андрей Стефанов от Нови пазар.

„Започнахме изографисването на храм "Св. Параскева" в гр. Нови пазар. Приблизителната сума за осъществяването на проекта е около 15 000 лв", пише от своя профил в една от градските групи отец Андрей.

Храмът „Света Петка" е построен през XIX век и е най-старият в региона. Сградата е била опожарена, а след това е съградена пак през 30-те години на миналия век.

Преди няколко години била подета кампания за възстановяване на църквата, на която се отзовали доста хора. Сред благотворителните мероприятия бе и концерт на певицата Тони Димитрова.

Благотворителен концерт в Нови пазар днес, за ремонта на църквата в града

За кратко време в Нови пазар от жители и фирми се събрали около 50 хил. лева. От Дирекцията по вероизповеданията били също отпуснати средства и ремонтът започнал.

Били подмемени покривът, както и цокълът по стените. Дърводелци поставили нов таван. Стените били измазани и подготвени за изписване.

Изписват църква с кампания във Facebook
netinfo

Досега храмът никога не е имал стенописи, казва отец Андрей. Той е намерил специалист,който е започнал работа по стените на църквата, и намерението му е да бъде довършен стенописът.

Това е скъпо дело и всички средства ще бъдат насочени натам, казва свещеникът. Той допълва, че църквата е единствената в Нови пазар.

Имаше идея и за изграждане на още един храм, но засега тя остана неосъществена, затова насочваме всички усилия към запазването на тази, заявява отец Андрей.

Изписват църква с кампания във Facebook
netinfo

Банковата сметка, на която може да помогнете за храм „Света Петка", е:
IBAN: BG78STSA93000007429371
ДСК - клон Нови пазар