Какво е да си мюсюлманин в Америка
Какво е да си мюсюлманин в Америка / ThinkStock/Getty Images

На мюсюлманите в САЩ не им е лесно. След атентатите от 11.09. 2011 г. недоверието към тях расте - особено към мюсюлманите в армията. Ужасяващ пример са грубите атаки на Доналд Тръмп срещу близките на един загинал войник.

Мансур Шамс не е и сънувал, че един ден ще служи във ВМС на САЩ. Той е вярващ мюсюлманин. Пристига в САЩ от Пакистан на шест години. Постъпва на военна служба, за да си изгради самостоятелен живот. И защото се чувства отговорен към приелата го страна. "Моята вяра ми повелява да бъда верен на страната, в която живея", казва той. Но един септемврийски ден на 2001 година променя всичко. След атентатите от 11 септември мюсюлманите бяха поставени под натиск постоянно да доказват патриотизма си, разказва Мансур Шамс. Това се отнася и до войниците от армията.

Мансур казва, че след атентатите от 11 септември е нараснало и недоверието към мюсюлманите в униформа. Преди никой не обръщал внимание на факта, че Мансур е мюсюлманин. "След атентатите хората започнаха да гледат на мен с други очи. Изпитах ислямофобията на гърба си. Но тогава не беше толкова лошо, колкото е сега", споделя той.

Растяща враждебност

Понастоящем републиканският кандидат за президентския пост Доналд Тръмп постоянно провокира със своята антиислямска реторика. Връхна точка беше обидното му и пренебрежително изявление спрямо изявата на Хизр и Газала Хан на партийния конгрес на демократическата партия. Техният син, който бе капитан в американската армия, загина при изпъление на бойна задача през 2004 година в Ирак. Демократите и републиканците се възмутиха от поведението на Доналд Тръмп. За американските мюсюлмани като Мансур Шамс, инцидентът е само още едно доказателство за растящата враждебност към мюсюлманите в американското общество.

"В САЩ не се говори достатъчно за жертвите, които мюсюлманите са дали за Америка", казва той. Влючително и за дългата история на мюсюлманите в американската армия. Според исторически документи, още преди Първата световна война мюсюлманите са играли важна роля в американската армия.

Мюсюлманинът Садик Хан стана кмет на Лондон

След 11 септември 2011 г. обаче в армията почти не назначават мюсюлмани. От общо 2,2 милиона военнослужещи и резервисти само 5 896 описват себе си като мюсюлмани. Това показва проучване на американската телевизия ABC от декември 2015 година.ри това езиковите познания и културната компетентност на тези хора са от голяма полза за американската армия, която отдавна оперира в Близкия изток. От 2003 година насам военното командване набира преводачи с арабски, фарси или пащу като майчин език по програмата "09 Лима".

Военослужещите мюсюлмани обаче продължават да се сблъскват с обвинения и предразсъдъци в Америка. През 2009 година психологът към американската армия Нидал Хасан застреля 13 души и рани други 30 в състояние на амок във военна база в Тексас. Много членове на мюсюлманската общност в САЩ почувстваха, че е техен морален дълг публично да осъдят деянието на Нидал Хасан.

Мюсюлманин в Париж: Аз ви вярвам, а вие? Ако да, прегърнете ме! (ВИДЕО)

Един истински американски герой

Мансур Шамс е силно впечатлен от бащата на загиналия войник, който открито говори пред обществеността срещу кандидатурата на Доналд Тръмп. Отблъскващ, според Шамс, е отговорът на Тръмп, че той също е давал жертви, когато строял хотели и давал хляб на много хора. "Това не може да се сравнява със загубата на един син, който е дал живота си за тази страна", казва Шамс. Много мюсюлмани в Америка споделят това становище. В знак на протест те постваха в социалните мрежи снимки на мюсюлмани - войници в американската армия. Един юзър публикува в Туитър снимката на загиналия син на семейство Кхан с надписа: "Ало, Доналд Тръмп! Ето така изглежда един истински американски герой!"

Скучаещи богаташки синчета стават джихадисти

Мансур Шамс иска да информира обществеността за това как живеят мюсюлманите в САЩ. За целта е създал сайта MuslimMarine.org. Шамс се надява да разпространи положителен образ на своята религия, която е съвсем различна от представите на Доналд Тръмп.

"Америка трябва да разбере, че не всеки човек с тъмна кожа или черна коса е терорист. Това може да бъде и един войник, който рискува живота си за тази страна", казва Мансур Шамс.