Сова Харис прогнозира оспорван балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев
Сова Харис прогнозира оспорван балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев / БГНЕС, архив

Балотаж между кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП Румен Радев прогнозира "Сова Харис".

На първия тур от президентските избори Цачева получава 34% подкрепа, а ген. Радев - 28,6%. По данни на агенцията на втори тур кандидатът на ГЕРБ ще получи 38,7% от гласовете, а кандидатът издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП ще има 37,8%.

Готовност да застанат пред урните декларират малко повече от 70% от избирателите в България. Опитът от минали избори, показва обаче, че значителна част от тези нагласи остават на декларативно ниво.Тези, които заявяват, че твърдо са решили да гласуват, са 55% от имащите право на глас.

При проучването 67% от запитаните са отговорили, че ще гласуват на референдума, а 13,5% са казали, че няма да участват.

Рекордните 21 кандидати в битка за „Дондуков" 2 (СНИМКИ)

Цецка Цачева получава подкрепа само от електоралното тяло на ГЕРБ. Като чисто партиен кандидат, тя не успява да навлезе в по-широк периметър. Издигането на кандидатурата й в последния момент създаде усещането, че едва ли не ГЕРБ ще назначава служебен президент, посочват от "Сова Харис".

Цачева ще трябва да разчита не толкова на публичното си присъствие, а най-вече на авторитета на партията, от която е излъчена, и лично на нейния лидер. От друга страна, очертаващият се основен опонент Румен Радев привлича подкрепа, значително надвишаваща тази на основната партия, която стои зад него.

На предстоящите избори ролята на алтернативния вариант се пада на Красимир Каракачанов. Благоприятен фактор за него е, че трите основни формации на патриотите за първи път се явяват с единна кандидатура. За отбелязване е подкрепата за Ивайло Калфин и Трайчо Трайков. Техните роли обаче ще са в рамките на укрепване на вътрешно-партийната консолидация на издигналите ги формации, анализират още социолозите данните от проучването.

Данните показват, че при евентуален балотаж между очертаващите се фаворити Цецка Цачева и Румен Радев силите са изравнени. Кандидатът на ГЕРБ ще може да разчита на допълнителна подкрепа само от симпатизантите на Реформаторския Блок, и то не изцяло, докато към Румен Радев се преориентират гласоподавателите на АБВ, Движение 21 и преимуществено на националистите.

ДПС казва в четвъртък кого иска за президент

Остава поведението на централата на ДПС. В момента техните гласоподаватели декларират, че ще се ориентират най-вече към Ивайло Калфин и Пламен Орешарски, а на втори тур – преимуществено за Румен Радев. Голямата част от тях обаче не изразяват предпочитания към нито един кандидат.

Мярката за задължителното гласуване е без значение за активните избиратели, изтъкват още анализаторите. Гласоподавателите, които традиционно не гласуват (около 20%), още не са наясно с решението си. Към момента около 2/3 от тях твърдят, че ще отидат до урните. Дори и това да се случи, то няма да повлияе на резултатите от вота.