Прокуратурата в Крумовград проверява жалби за убити диви животни
Прокуратурата в Крумовград проверява жалби за убити диви животни / netinfo

Районна прокуратура-Крумовград извършва проверка по три жалби за причинена смърт на диви животни в землището на с. Стражец, общ. Крумовград.

На 14 октомври 2016 г. е образувана преписка по повод жалба за причинена смърт на диви животни – три вълка, куче, лисица и таралеж, в района на с.Стражец, общ.Крумовград, чрез оставяне на примамки с отрова, като за случаите е било съобщено първоначално от представители на „Залени Балкани“.

Втора преписка е образувана по повод получен на 9 октомври 2016 г. сигнал от кметския наместник на с.Горни Юруци, общ.Крумовград, за това, че членове на ловна дружина намерили трупове на два вълка и домашно куче в района на с.Стражец, общ.Крумовград. Предполагаемата причина за смъртта им е отрова от неизвестен произход, поставена върху кости на едри преживни животни.

Третата преписка е образувана по повод съобщение от ловци за намерен на 16 октомври 2016 г. труп на диво прасе със съмнения, че животното е било отровено. При извършен обход на местности в землището на с.Стражец, общ.Крумовград, са били открити трупове на три броя вълци, диво прасе, два броя домашни кучета и части от животински трупове.

С постановления  на Районна прокуратура – Крумовград е възложено на РУ на МВР-Крумовград извършването на предварителна проверка по трите преписки с оглед престъпление по чл.325б от Наказателния кодекс – за проява на жестокост към гръбначно животно с противозаконно причиняване на смърт. Предстои да бъдат изискани протоколи за извършени химически експертизи за установяване произхода и вида на отровата. Издирват се извършителите на престъпните деяния.

 

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.