Правят първа копка на нов водопровод в Банско
Правят първа копка на нов водопровод в Банско / Снимка: Община Банско

Правят първа копка на нов водопровод в Банско. Тържествената церемония ще се проведе на 24 октомври, понеделник, от 16:00 часа в местността Караманица над града. Финансирането на проекта е осигурено от държавния бюджет и е на стойност 1 128 997 лева без ДДС, след подписано споразумение с МРРБ. Изграждането на съоръжението ще разреши проблема с недостига на питейна вода в новите жилищни зони на курорта, изградени през последните години.

Преди месец правителството учреди ограничено вещно право в полза на общината за изграждане на обекта. Решението бе съгласно изменение на Подробен устройствен план - парцеларен план, одобрен от общинския съвет на 3 август тази година върху шест поземлени имота, които са изключителна държавна собственост.

"Благодарни сме на правителството за разбирането. За всеки град, а още повече за курорт като Банско е много важно да си реши водния проблем. Надявам се, че до края на тази година ще успеем да завършим първия етап за изграждането на довеждащия водопровод", коментираха от Общината.

С осъществяването на проекта ще се осигурят нови 25 литра в секунда вода, която е с много добро качество. Разрастването на града през последните 10 години постави местната власт пред редица предизвикателства, сред които и необходимостта от осигуряването на допълнителни количества питейна вода. На моменти населението от 10 000 стига до 30 000 заедно с туристите.

Общината работи по проекта повече от 2 години, но процесът бе забавен поради факта, че местността е част от Национален парк „Пирин" и специалните режими, действащи на неговата територия. Вторият етап предвижда разделянето на водопровода, което ще осигури вода и за източната, и за западната част на града. Ще се направи реконструкция, за да може да се подава вода в този район, в който има проблем с водоподаването.