Борисов обеща подкрепа за споразумението ЕС-Канада при отпадането на визите
Борисов обеща подкрепа за споразумението ЕС-Канада при отпадането на визите / снимка: Министерски съвет

В Маастрихт българският министър-председател обеща подкрепата на България за сключването на търговското споразумение ЕС-Канада при отпадането на канадските визи за българските граждани.

Позицията ни по търговското споразумение ЕС-Канада е много ясна - България и Румъния на няколко пъти биват несправедливо ощетявани, както в случая с Шенген. Всички - Европейската комисия, Европейският парламент, казват, че България и Румъния са готови за Шенген, но не ни приемат. Този проблем в случая се пренася върху безвизовото пътуване на българските и румънските граждани за Канада, поясни премиерът.

Белгия блокира процеса по отпадане на канадските визи за българи

Единственото, което съм поставил в разговора с министър-председателя (на Канада Джъстин) Трюдо е, че искаме през 2017 г. да има безвизово пътуване на българските граждани за Канада. Самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа, а изведнъж се оказва, че българският и румънският бизнес няма да бъдат равнопоставени, което не е в интерес не само на България и на Румъния, а на целия ЕС, нарушава се принцип. Нека приемат това наше решение и разбира се, че ние ще ги подкрепим, добави Борисов.

Визите за Канада за българи отпадат поетапно от 1 май догодина

По повод това, че днешната среща бе свикана в Маастрихт, той посочи, че България за съжаление е сред малкото страни в Европа, които спазват Маастрихтските критерии за бюджетен дефицит под три процента и за външен дълг под 60 на сто от БВП. Ако си дадем дума, че ще се спазват Маастрихтските критерии, Европа няма да има никакъв проблем. Това го гарантирам, ще бъде финансово и икономически стабилна, и дисциплинирана, коментира министър-председателят.

Премиерът Борисов заяви още, че България гледа на осигурените от ЕС средства за гранична охрана по-скоро като на морална подкрепа: „Искам да благодаря на всички колеги от Европейската народна партия (ЕНП) и от Европейския съвет, че показаха след срещата в Братислава, че Европейската комисия, Европейският съвет - всички, можем да взимаме бързи решения", заяви пред журналисти Борисов при пристигането си в Маастрихт (Холандия) за заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕНП.

Борисов: Европейската гранична полиция стартира от България, справили сме се най-добре

Мисля, че след многото спорове и дебати, най-накрая стъпихме на правилните решения - че трябва да се затворят външните граници, Балканският път, всичко да става през официалните ГКПП, да се работи за удължаване на споразумението с Турция, добави той. Европейската гранична полиция стартира от България, отбеляза премиерът.

България благодари на ЕК за оказаната помощ за охраната на границите

В момента сме изключително надеждна външна, шенгенска граница на ЕС, подчерта Борисов. По неговите думи осигурените от ЕС средства за гранична охрана са много по-малко от похарчените от нашата страна досега за техника и предпазни съоръжения. На тези пари гледаме повече като на морална подкрепа и ангажимент, и доказваме, че ЕС може да бъде гъвкав, бърз и ефективен, за което благодаря на (председателя на ЕК) Жан-Клод Юнкер и на всички колеги, добави премиерът.

Източник: БТА