На първо четене: Пада таванът за изборните секции в страните от ЕС
На първо четене: Пада таванът за изборните секции в страните от ЕС / БГНЕС

Ограничението от 35 изборни секции за страни от Европейския съюз падна на първо четене в парламента. Две седмици преди президентските избори депутатите отново отвориха Изборния кодекс за ремонт. След продължили близо пет часа дебати беше решено още да се даде възможност за поставяне на втора урна в секциите в чужбина.

След игри в кворума в петък сутринта депутатите все пак стигнаха до разглеждането на 12 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Още в правна комисия девет предложения, внесени от опозицията, бяха отхвърлени и одобрени едва три, дело на управляващите. Ситуацията се повтори и в залата.

Правната комисия гласува отпадане на ограничението от 35 изборни секции

Според приетите на първо четене промени квадратчето „Не подкрепям никого" ще се зачита при мажоритарен вот - за кметове и за президент и вицепрезидент. Няма да се зачита при пропорционални избори - за общински съветници и депутати, за да не се вдигне изкуствено бариерата от 4 на сто за влизане в парламента.

Големият спор в зала се породи от падането на ограничението от 35 изборни секции за страни от Европейския съюз.

Таванът обаче остана за Турция например. От ДПС нападнаха това предложение с мотива, че потъпквало демокрацията. Това и доведе до скандал между Тунчер Кърджалиев от движението и Искрен Веселинов от Патриотичния фронт.

Какви реплики си размениха те вижте тук

Депутатите решиха до понеделник да е срокът за внасяне на предложения между двете четения, а следващата седмица промените в Изборния кодекс да бъдат окончателно разгледани в пленарната зала.