Борисов оцени мандата на Плевнелиев
Борисов оцени мандата на Плевнелиев / БГНЕС, архив

Ако има втори тур на президентските избори, ще търсим максимална подкрепа от всеки български гражданин. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел. Той добави, че на втори тур партията ще трябва да се опита да събере гласове от център-дясно, от по-прогресивните хора вляво.

Росен Плевнелиев изкара много добър и труден мандат, който няма нищо общо с президентите преди него, коментира Борисов, цитиран от БТА. Може би на президента Желю Желев, Бог да го прости, защото тогава беше така размирна държавата, смята премиерът. Той припомни, че Плевнелиев е съставил два служебни кабинета в нелека обстановка в страната.

Плевнелиев: Направих две служебни правителства, не искам да правя трето

"Той се справи много добре, като всеки човек допуска грешки, както и аз допускам. Ако не беше направена тогава тази провокация, истинска провокация, да излязат нашите колеги от коалицията и да кажат: "Ако Росен Плевнелиев се откаже от ГЕРБ и се яви като независим кандидат, ние ще сме готови да го подкрепим като обща, единна кандидатура". Как ще се съглася, все едно да се отрече от нас, все едно нещо лошо сме направили. Построили сме толкова видими неща през годините. Тази провокация беше умишлена, за да възпали ГЕРБ като партия, тя да се откаже при тези условия и така падна кандидатурата (за втори мандат - бел. кор. на БТА), поясни премиерът.

Росен Плевнелиев: През целия си мандат правих за народа това, което обещах

Той уточни, че тогава е говорил с президента и държавният глава е уточнил, че никой не е разговарял с него преди изявленията на Реформаторския блок.

"Това уби кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев, щях да стоя и за втори мандат за него. Съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход, защото той има опит, знания, доказал се е. Истински се надявам, че след президентския му мандат ще намерим начин максимално да използваме неговите умения, знания, усилия", отбеляза Борисов.

Юни 2016: Всеки четвърти българин оценява мандата на Плевнелиев като успешен

Борисов оцени кампанията за президентския вот като толерантна и изрази надежда тя така да продължи. "Виждате какви са събитията в света, трябва да мислим за единството на нацията, за политически консенсус по много важни въпроси", каза премиерът и напомни, че на страната ни й предстои и председателство на Съвета на ЕС, което е през първата половина на 2018 година. Страната ни трябва да поеме ротационното председателство предсрочно поради процедурата за отделяне на Великобритания от Евросъюза.