За борбата с тероризма е важен достъпът до криптирани комуникации
За борбата с тероризма е важен достъпът до криптирани комуникации / Thinkstock/Getty Images

Прокурори от Франция, Белгия, Испания и Мароко заявиха, че за целите на борбата срещу тероризма разследващите органи трябва да могат да отключват телефони и компютри и да имат достъп до криптирани комуникации, предаде Асошиейтед прес.

Япония въведе система за лицево разпознаване за чужденци, които влизат в страната

След двудневна среща в Париж четиримата специализирани в борбата срещу тероризма прокурори публикуваха изявление, в което обръщат вниманието на националните и международните власти, интернет доставчиците и телекомуникационните оператори към трудностите, произтичащи от криптирането на данни и системите за заключване на смартфони и компютри.

Въпреки че защитата на лични данни е основно право, терористичната заплаха създава необходимост специализираните съдебни власти да имат достъп до данните на хора, замесени в терористични действия, написаха прокурорите в изявлението, прочетено от прокурора на Париж Франсоа Моленс, предаде Франс прес.

Агенти засичат хора със съмнително поведение на парижките летища

В двудневната среща взеха участие още Хавиер Сарагоса - главен прокурор към специализирания испански Национален съд, главният прокурор на Мароко Мулай Хасан Даки и белгийският федерален прокурор Фредерик ван Льо.

Източник: БТА