Мартин Шулц опитва да спаси споразумението между ЕС и Канада
Мартин Шулц опитва да спаси споразумението между ЕС и Канада / БГНЕС, архив

Преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) продължават днес написа на страницата си в Туитър председателят на Европарламента Мартин Щулц.

Той ще се срещне с канадския министър на търговията Фриланд и премиерът на белгийската провинция Валония, за да бъдат възобновени преговорите.

"Не може да спрем на последната част от пътя", написа той.

Срещу споразумението се обяви белгийската френскоезична провинция Валония, чийто парламент прие съответната резолюция, посочва БГНЕС.

Валония: Как една белгийска провинция може да блокира споразумение на ЕС

Според институцията въпросите на външнотърговските отношения в Белия се решават до голяма степен от регионалните, а не от федералния парламент. Проблемът се усложнява, защото другата белгийска провинция Фландрия, която е холандскоезична, се обявява за споразумението.

За встъпването на СЕТА в сила е необходимо то да бъде подписано от правителствата на всички 28-държави членки, а след това да бъде гласувано и от националните парламенти.

По-рано стана ясно, че България и Румъния са оттеглили резервите си по търговското споразумение с Канада. Така те са получили исканите писмени гаранции за поетапно отпадане на канадските визи за българи и румънци.

България е получила писмено уверение, че от 2017 г. падат визите за Канада

„Цяла нощ работихме. ЕК и ние, заедно с румънския президент, получихме надлежни писмени потвърждения - ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани. С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС", каза вчера министър-председателят Бойко Борисов.

„Вече стават прецедент и опасно в Европа, защото така стана за Шенген - една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС. Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някакси не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна - скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи", коментира още Борисов, посочва NOVA.

Отмяната на канадските визи за България и Румъния няма да се случи без подписването на споразумение за свободна търговия с Канада.