НАТО решава за разширеното си присъствие в района на Черно море догодина
НАТО решава за разширеното си присъствие в района на Черно море догодина / Guliver/Getty Images

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази очакване решението за увеличеното присъствие на алианса в района на Черно море да бъде взето през февруари догодина.

На пресконференция след първия ден от заседанието на министрите на отбраната на държавите от пакта в Брюксел той уточни, че допълнителните сили ще бъдат сухопътни, морски и въздушни. Днес Канада, САЩ, Германия, Холандия, Полша и Турция са изразили готовност да участват в тези допълнителни сили.

Русия критикува НАТО: Съсредоточила се върху несъществуваща заплаха от изток

Столтенберг поясни, че процесът по изясняването на формата на допълнителното присъствие на пакта в района на Черно море не е приключил. Защитата на нашите почти един милиард граждани е нашата основна задача. Нападението срещу един ще се приема за нападение срещу всички, заяви генералният секретар.

Той изрази загриженост от поведението на Русия, но отбеляза, че диалогът с Москва остава особено важен. НАТО се нуждае от стратегия, а не от реакция на всяко отделно събитие, свързано с Русия, посочи Столтенберг.

НАТО не е заплаха за никоя страна и иска конструктивни отношения с Русия

В отговор на въпрос той уточни, че се запазват плановете допълнителните многонационални батальони на алианса в Полша, Литва, Латвия и Естония да достигнат готовност за действие идното лято. Трябва да бъдем силни, не за да предизвикаме, а за да предотвратим конфликт. Търсим диалог и прозрачност в отношенията с Русия, заяви Столтенберг.

Източник: БТА