Съдът заседава във връзка с дължимите заплати на работниците в “Химко”
Съдът заседава във връзка с дължимите заплати на работниците в “Химко” / Дарик Враца - архив

На 1 ноември в Окръжния съд във Враца ще има дело във връзка с постъпили възражения на бивши работници на “Химко” за това, че не са включени в списъците, по които фалиралото вече дружество ще се разплати за дължимите им трудови възнаграждения. Точно тези възражения са причината да бъдат забавени плащанията на близо 700-те бивши работници, чиито имена бяха включени в списъците с кредиторите и които със сигурност ще получат заплатите си. Дължимите към тях суми са над 1 милион лева.

Срокът за плащането бе след 20 октомври, но възраженията, подадени в Окръжния съд във Враца, отлагат превеждането на сумите. Това ще стане чак след като на всички инстанции съдът постанови кои от възраженията са основателни и тези хора бъдат добавени в списъците на кредиторите.

Междувременно бившите работници на торовия гигант нямат никаква информация кога и какво ще се случва. Те твърдят, че синдикът на фалиралото дружество Росица Томова престанала да отговаря на обажданията им с мотива да не я безпокоят. По техни думи, тя била казала, който има въпроси да се обръща към Агенцията по вписванията във Враца. От два дни хората напразно се разкарват до тази институция, от където им обясняват, че нямат нищо общо с делата на бившето “Химко”.