„Едип цар в Сливен
„Едип цар в Сливен / Драматичен театър


Премиерата на Драматичен театър Сливен „Едип цар" от Софокъл ще бъде представена днес. С „Едип" режисьорката Биляна Петрова не само отваря прозорец към историята за Едип цар, разказана от Софокъл преди 2500 години, но с текстовете на Дюренмат по тази велика антична драма прави театралния разказ по-близък до съвременния човек и той има шанса да го прочете на разбиреам език.

Основният образ в представлението е властникът, както основна тема - властта, с всичките им прераждания и преображения. Трудният въпросът за Биляна Петрова е: дали си узурпатор на властта, която искаш на всяка цена, или получаваш тази власт по по призвание? Разрушителната стихия на Едип вижда слепецът Тирезий, който, като носител на мъдростта и говорител на истината, в съвременен план се тълкува като духовният водач на нацията. Точно от Терезиевци, според създателите на представлението, имаме неистова нужда днес.

Образа на необуздания и разкъсван от противоречия Едип градира неуморно и развълнувано актьорът Ивайло Гандев. С един вътрешен драматизъм колежката му Таня Йоргова представя мълчаливото страдание на неговата майка и съпруга Йокаста. Образа на слепия Тирезий изпълва със дълбок смисъл Димитър Марков.

Гостуващата актриса Сабина Коен вдъхва мистичен живот на съня и фантазното видение на пророчцата Пития, вещаещо тежки изпитания и страдания. Едновременно медия и коментатор, актрисата Николина Велчева прави хармонична препратка от древната драма към съвременния век, с очарователно намигане. Завърналия се в трупата на Сливенския театър Димитър Костадинов претворява един безцеремонен Креон, брат на Йокаста и следващ тиранин и владетел на Тива.

Сценографията на художничката Елица Андреева създава пестеливи и натоварени със смисъл знаци в трагическата фабула.

Премиерата е днес в камерна зала „Слави Шкаров" на Драматичния театър.