Проект: Линейка до 30 минути за всеки в нужда
Проект: Линейка до 30 минути за всеки в нужда / БГНЕС, архив

През пролетта на 2018 г. трябва да бъде завършено строителството на всички нови Центрове за спешна медицинска помощ в страната. Това предвижда Проект за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ, по който държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа за модернизация и преоборудване на спешната помощ в България.

Линейки закъснявали заради пациенти, на които не им се чакало пред лекарски кабинети

Инвестицията ще бъде разпределена за цялостно ново изграждане на спешни медицински центрове, дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, и за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради.

От Спешна помощ ще преценяват с въпросник дали да изпратят линейка

Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите.

Освен за строителство и ремонт, голяма част от парите ще отидат за преоборудване и закупуване на нова модерна техника, включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура.

Болница вкара разговорите с лекар в ценовата си тарифа

Министър Москов очаква ремонтите на някои от филиалите и спешните центрове да завършат още до края на следващата година. Целта на огромната инвестиция е всеки български гражданин да има достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути.