Кънчев: Чух оплаквания, че на българите на изборите плащат повече, отколкото на ромите
Кънчев: Чух оплаквания, че на българите на изборите плащат повече, отколкото на ромите / БГНЕС, архив

Оплаквания, че на българите на изборите плащат повече, отколкото на ромите, за да гласуват за определен кандидат, е чул лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. Пред Дарик той коментира спорния въпрос за отпускането на стипендии на ромите с успех 3.50 в училище като заяви, че е категорично против такова разделение между етносите.

„Никой не може да ми обясни по какво се различава едно бедно българско дете от едно циганско бедно дете. Никой не може да ми го обясни, а и знаете, че няма разлика. Бедността е еднаква за всичко. Аз през годините винаги съм казвал, че всички социални придобивки, които могат да бъдат извоювани отвън, трябва да бъдат насочени към всички български граждани, които живеят под ръба на бедността, без значение техният етнически произход", каза Кънчев.

„Какво означава това 3.50? Това е пълно безобразие. Значи ние ще продължим да създаваме некадърници, неграмотници и хора, които нямаме шанс да превърнем от консуматори в данъкоплатци", допълни той.

На въпроса колко ще струва един ромски глас на тези избори, Красимир Кънчев заяви:

„Ще ви кажа, ако ми отговорите колко струва един български глас. Там вече може да има дискриминация. Чул съм вече оплаквания, че на българите плащат повече, отколкото на циганите. Между тези, които са решили да си продадат гласовете на изборите разликата е, че когато един циганин реши да се продаде, той взима парите, обаче как ще гласува, вече съвестта му говори по друг начин. А когато един съвестен в кавички българин вземе парите, той се чувства длъжен да гласува за този, който му ги е дал. Това е разликата", допълни той.