ФБР ще разследва още имейли на Хилари Клинтън
ФБР ще разследва още имейли на Хилари Клинтън / БГНЕС, архив

Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми съобщи в писмо до членове на Конгреса, че ФБР ще разследва нови имейли на бившия държавен секретар, сега кандидат за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън, предадоха световните агенции.

Петте предизборни кошмара на Хилари Клинтън

В писмото той уведомява членовете на Конгреса, че ФБР е научило за съществуването на нови имейли, които изглежда имат отношение към следствието. Следователите ще проучат тези имейли, за да установят дали те съдържат класифицирана информация.

През юли ФБР обяви, че следствието за имейлите, които Клинтън е изпращала от личен сървър, а не от служебните сървъри на Държавния департамент, е приключено, напомня Асошиейтед прес. От писмото на Коми не става ясно откъде са се появили новите имейли, добавя АП.

ФБР през юли: Хилари Клинтън не е лъгала, нито е нарушила закона за имейлите

Коми добавя, че не може да прогнозира "колко дълго време ще отнеме тази допълнителна работа", посочва Ройтерс.

Новите имейли, свързани с разследването на електронната кореспонденция на Хилари Клинтън, които ще проверяват следователи от ФБР, не са намерени в частния сървър в къщата на семейство Клинтън, заяви пред Асошиейтед прес американски служител.

Те са били открити на друг носител в хода на друго разследване, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от американското правителство.

Доналд Тръмп похвали решението на ФБР да разследва нови имейли на Хилари Клинтън, предаде Асошиейтед прес.

Кандидатът на републиканците каза, че "може би най-после ще има правосъдие". Той говори пред шумно множество в Манчестър, щата Ню Хемпшър, малко след като гръмна новината за решението на ФБР.

"Корумпираността на Клинтън е с измерения, които не сме виждали досега", каза Тръмп. Според него не бива да се допусне тя да пренесе престъпните си схеми и в Овалния кабинет.

Тръмп: Невъзможно е ФБР да не препоръча повдигане на обвинения срещу Клинтън

Тръмп заяви, че изпитва "огромно уважение" към решението на ФБР. Преди това той беше доста критичен към бюрото, както и към министерството на правосъдието на САЩ за взетото им на по-ранен етап решение да не повдигат обвинения на кандидата на демократите.

След оповестеното решение на ФБР председателят на Камарата на представителите - долната камара на американския Конгрес - Пол Райън отново призова тайните служби да не дават на Клинтън брифинги с класифицирана информация, каквито се полагат на кандидат-президентите в САЩ.

Държавният департамент заяви, че не знае за какво се отнасят имейлите, както и че все още не е получил никакво официално известие от ФБР.

Новата ситуация поражда възможност дни преди изборите ФБР да образува криминално разследване, засягащо Клинтън, макар че не е ясно дали това ще се случи, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: БТА