АБВ ще гласува против Бюджет 2017 на първо четене, на второ - ще го подкрепи частично
АБВ ще гласува против Бюджет 2017 на първо четене, на второ - ще го подкрепи частично / БГНЕС

АБВ ще гласува против Бюджет 2017 на първо четене, на второ - ще го подкрепи частично. Това съобщи в кулоарите на Народното събрание лидерът на партията Георги Първанов след среща на парламентарната му група с левицата - част от поредицата консултации днес.

АБВ е опозиция и затова е срещу бюджета за идната година, тъй като основният критерий за всяка опозиция е отношението към държавната сметка, обясни Първанов. На второ четене обаче неговите депутатите щели да застанат зад определени пера. Той припомни, че АБВ има конкретни идеи като, например, безплатни детски градини, лансирани от Ивайло Калфин, докато беше вицепремиер в този кабинет.

БСП, ПФ, "Атака" и "Народен съюз" са обсъдили бюджета за 2017 г.

Натоварването на бюджета с много искания, каквито имат отделните групи, означава, че в един момент ще се наложи актуализация, по този начин може да се компрометира самият бюджет, мотивира негативния вот Георги Първанов и добави, че до конституирането на нов парламент, е най-добре да се работи по стария бюджет, както е по закон.

По другата тема - изборното законодателство, от думите на лидера на АБВ стана ясно, че са за смесена система 50:50 (мажоритарна плюс пропорционална). Според него обаче голямата промяна на политическия модел минава през ВНС, нова конституция. Формацията била и за трикратно намаляване на парите за партиите. Но да си припомним, че развратът в българската политика дойде далеч преди държавните субсидии да бъдат въведен като модел на финансиране на политическите сили, подчерта Георги Първанов.

БДЦ дадоха подкрепата си за бюджета, "Народен съюз" са против

Той не очаква АБВ да получи мандат за съставяне на кабинет в рамките на това НС, ако ГЕРБ и БСП върнат своя. По-важно било, по думите му, че в това НС никоя от основните политически сили не може да сглоби работещо правителство. Първанов посочи, че не само кабинетът, но и този парламент е компрометиран.

Първанов вижда и сериозна криза, свързана с управлението на страната, но предупреди, че има възможност тя да прерасне в тежка дългосрочна политическа криза. Лидерът на АБВ обаче смята, че не бива да има свръхочаквания към държавния глава да извади страната от кризата. Той е поздравил Румен Радев с избора му за президент.