Балчишки екипаж ще прекоси Атлантика на борда на яхтата Блу Меджик
Балчишки екипаж ще прекоси Атлантика на борда на яхтата Блу Меджик / Морски клуб - Балчик

На 20 ноември балчишката яхта „Блу Меджик” започва участието си в трансатлантическата регата „Atlantic Rally for Cruisers” /ARC/. Това е най-масовата ветроходна проява в световен мащаб на такава дистанция, в която плавателните съдове прекосяват Атлантическия океан по пътя на Христофор Колумб, коментира пред Дарик председателят на Морски клуб – Балчик Стоян Георгиев – член на екипажа. Освен него на борда на яхтата ще бъдат още шкиперът Никола Попов, Станислав Петков и Николай Николов. Регатата се провежда за 30-а поредна година.

„Блу меджик” напусна балчишкото пристанище на 2 октомври и на 5 ноември пристигна в Лас Палмас, Канарските острови. Това е началната точка на регатата, а финалът е в Родни бей, о.Санта Лусия, Карибите. Георгиев сподели, че тази година в плаването участват рекорден брой лодки – 300, от 31 държави, а участниците са 1500. 75 плавателни съда вече са стартирали на 6 ноември и ще преминат през островите Кабо Верде. Останалите 225 лодки, между които и „Блу Меджик” ще отплават тази неделя, с директна дестинация Родни бей.

Балчишката яхта ще се състезава в рейсинг класа, където ще се конкурират 30 от най-бързите лодки в света. Очаква се да бъде подобрен миналогодишният рекорд за прекосяване на океана от 8 дни. Балчиклии се надяват да иминат разстоянието за 16-17 дни и да пристигнат на Карибите около 7 декември.

„Мотивирани сме да дадем всичко от себе си, а каквото и да е класирането, за нас самото прекосяване на Атлантика на платна ще бъде успех. Изпитанието е сериозно, но все пак ще се борим за челни позиции”, сподели Стоян Георгиев.

Яхтата „Блу Меджик” е една от най-малките в състезанието. Тя е 12-метрова серийна спортно-туристическа яхта на френски производител. Плавателният съд ще зимува на Карибите. Най-подходящото време за прибиране в България е април- май 2017 година, като тогава съдът вероятно ще има друг екипаж.