От ГЕРБ смятат, че БСП спекулира с програмата за саниране
От ГЕРБ смятат, че БСП спекулира с програмата за саниране / БГНЕС

Програмата за саниране е нещо хубаво, обаче то принадлежи на ГЕРБ, на Бойко Борисов, и БСП нямат нито моралното, нито политическото право, по какъвто и да е начин, да спекулират с тази програма. Това заяви на брифинг в парламента Георг Георгиев по повод на изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че не са против санирането, подкрепят философията на програмата и биха я продължили, ако бъдат избрани на изборите.

Днес БСП се събуди с пореден катарзис, заяви Георгиев. По думите му програмата за саниране била опорочавана в продължение на година от БСП по явни и подмолни начини. Според Георгиев това не е отговорно поведение на лидер на втората по големина политическа сила. Може би е добре да се помисли дали да не се гласува за всеки депутат поотделно, защото такива като Нинова няма да намерят място в парламента със сигурност, отбеляза той.

Спирането на програмата за саниране е временно, уверена е Павлова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова обясни, че с финансовото изпълнение за сключени договори по програмата е достигнат максималният размер от един милиард, който имат като мандат. Тя добави, че следващата стъпка е да се увеличи програмата с още един милиард за 2017 г., но за да се случи това трябва да се получи мандат и подкрепа на НС.

Дотогава ние временно трябва да преустановим сключването на нови договори за включване в програмата, тъй като ресурс и мандат за нови договори все още нямаме получен от НС, заяви Павлова. Тя се надява за приемственост на програмата и ще настоява, независимо кой е на власт, тази програма да съществува и да работи.

Близо 2000 сгради чакат за саниране по националната програма за 2017-а

Министърът на финансите в оставка Владислав Горанов посочи, че не е сигурен, че програмата ще получи подкрепа от парламента за увеличението. Следователно нямаме право и от гледна точка на закона и на политическата целесъобразност да я изпълняваме над одобрения й лимит, без да имаме увереност, че ще бъде разширена, каза той.

Той увери следващите правителства, че програмата е финансово обезпечена до размера, одобрен от парламента и тя няма да тежи по никакъв начин на следващия бюджет и няма да останат непокрити ангажименти. Именно затова сега я спираме временно, за да разберем дали тя получава същата подкрепа, която имаше до сега и дали може по нея да се поемат допълнителни ангажименти, коментира Горанов.

От ГЕРБ смятат че БСП спекулира с програмата за саниране
netinfo

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отбеляза, че преди година и половина, когато програмата за саниране била предложена в парламента са срещнали съпротива от БСП, а днес изведнъж много я харесвали. Явно БСП, когато са в опозиция, когато се подготвят за предизборна кампания или са управляващи, са две съвсем различни понятия - те никога не са били конструктивна опозиция, заяви той, цитиран от БТА.