Няма друг като него: Вечният Фреди Меркюри
Няма друг като него: Вечният Фреди Меркюри / БГНЕС, архив

Днес се навършват 25 години от смъртта на вокала на "Queen". Музиката, която ни остави той, ще живее вечно. Никой не може да изпълни "Bohemian Rhapsody" така, както я пееше Фреди Меркюри.

Няма друг като него. С изпъчени гърди той гордо обикаляше по сцената, облечен в лъскави еластични панталони. Пристъпваше като петел, въртеше се с характерното за него движение в ханша и свиваше едната си ръка в юмрук. В другата стискаше микрофона, поставен на стик. За вокала на "Queen" излизането на сцената с класическа стойка за микрофон бе немислимо.

Музикантът, който промени световната сцена

Началото

Истинското име на Фреди Меркюри е Фарук Булсара. Той е роден на 5 септември 1946 година в Занзибар. Израства в Индия, а на 17 години емигрира със семейството си в Лондон. Там се запознава с китариста Брайън Мей и барабаниста Роджър Тейлър, като първоначално им помага по време на турнета. Малко по-късно започва да композира и изпълнява собствени песни в различни групи.

"Отсега нататък аз съм Фреди Меркюри"

През 1970 година се ражда "Queen". Фреди, наричан така от ученическите си години, си избира артистичното име Меркюри. По-късно Брайън Мей разказва, че то е от една от песните, писани от Меркюри за първия им албум

„Bohemian Rhapsody"

През първите години "Queen" са принудени да се задоволяват с минимални успехи. През 1975 година те успяват да направят истински удар-при това с оперна пародия. И днес "Bohemian Rhapsody" си остава най-известната песен на групата. Тя носи на четиримата музиканти безброй отличия и е първият им хит, стигнал първото място в класациите.

„We Are the Champions"

Седмици наред албумът "News of the World" заема първо място в британските чартове-както и почти всички следващи албуми на "Queen". Музикантите пробиват и в САЩ, където също оглавяват различни класации. "Queen" се превръща в една от най-успешните групи на всички времена. Четиримата тръгват на турнета, а билетите за концертите им винаги са разпродадени.

Приятели и приятелки

Фреди пази личния си живот в тайна. След като се разделя с приятелката си Мери Остин, пред която признава, че е хомосексуален, вокалът на "Queen" има няколко връзки с мъже. През 80-те години в хомосексуалните среди започва да се разпространява вирусът на СПИН.

Диагнозата

Никой не знае кога точно Фреди Меркюри е разбрал, че е болен от СПИН. Първоначално той запазва диагнозата в тайна и продължава с пълни сили да пише нови песен. На пазара излиза албумът "Miracle", а сред феновете започва да се разнася слух, че "Queen" са пред разпадане. Те обаче грешат.

"Barcelona"

Заедно с оперната дива Монсерат Кабайе Фреди записва баладата "Barcelona". Те имат две съвместни участия-и двата пъти обаче на плейбек. Всъщност испанската оперна певица изпълнява тази песен на живо само един път-придружавана от видеозапис на Фреди на финала на Шампионската лига в Барселона през 1999 година.

Краят наближава

Последната публична поява на Фреди е през февруари 1990 година при връчването на Brit Awards, където той получава почетната награда за изключителни постижения в британската музика. Той е значително отслабнал и доста сдържан по време на церемонията. Макар че всички знаят, че нещо не е наред, той самият не иска и да чуе за това През 1991 година "Queen" издава албума "Innuendo".

"Who wants to live forever"

Ден преди смъртта си Фреди съобщава, че е болен от СПИН и така слага край на спекулациите относно здравословното си състояние. Той умира на 24 ноември 1991 година от пневмония.

През 1996 година на едно от любимите му места-в швейцарският град Монтрьо, е издигната негова статуя. Обложката на албума "Made in Heaven", издаден след смъртта му, изобразява гърба на статуята на фона на Женевското езеро.