7-годишно сирийско момиченце описва живота в Алепо
7-годишно сирийско момиченце описва живота в Алепо / БГНЕС, архив

Косата на седемгодишната Бана Алабед е вързана на плитки, докато оглежда развалините в родния си град Алепо, преди да се обърне към камерата. "Тъжна съм. Толкова е лошо", казва тя на зрителите, говорейки на английски в публикуван в Туитър видеоклип, предаде Ройтерс.

По-късно тя се появява на записа, държейки плакат "Подкрепете Алепо. Моля, спрете бомбардировките и прекратете обсадата".

Видеоклипът, публикуван във вторник и придружен от текста "проверка сутринта след нощ на бомбардировки" е последният, който младото момиче е споделило със своите близо 94 000 последователи в Туитър, описвайки живота в разкъсвания от войната сирийски град.

Едно объркано дете и трагичната безпомощност на свободния свят

Нейният акаунт в социалната мрежа придава трогателно човешко лице на близо шестгодишния конфликт между режима на президента Башар Асад и бунтовниците, които се опитват да го свалят, отбелязва Ройтерс. Стотици хиляди загинаха и милиони бяха принудени да напуснат домовете си от началото на войната. Подновяването на въздушните удари след няколкоседмична пауза влоши ситуацията в контролираната от бунтовниците източна част на Алепо, жителите на която изпитват недостиг на храна, медикаменти и гориво.

Акаунтът на Алабед в Туитър е поддържан от нейната майка. Момичето споделя снимки на бомбардираните сгради в Алепо и на самата себе си у дома.
"Добър следобед от #Алепо, чета за да забравя войната", пише в един от постовете, на който Алабед се вижда с кукла и книга. Публикувана днес снимка на дим в небето е придружавана от обяснението "Добро утро от #Алепо. Все още сме живи. - Бана."

Кадрите с раненото дете от Алепо са фалшиви според Асад

В отговор на въпроса какво се надява да постигне майката на Алабед, Фатема, каза за Ройтерс в Туитър: "Това е опит да покажем на хората нашия (живот), за да могат да действат. Ние публикуваме в Туитър само това, което мислим. Видеоклипът е заснет близо до дома ни, кварталът ни (е) в руини".

Публикациите на седемгодишното момиче в Туитър привлякоха вниманието на най-малко един от влиятелните потребители на социалната мрежа в интернет. След като майката на момиченцето писа на Джоан Роулинг, че дъщеря й иска да прочете една от нейните истории, британската писателка и агентът й реагираха бързо. Фатема съобщи, че след това Алабед е получила електронни книги за Хари Потър и ще започне да ги чете. Седемгодишното момиче изказа благодарността си в Туитър със снимка, на която писателката отговори: "И аз те обичам, Бана! Мисля за теб, пази се в #Алепо".

Източник: БТА