Подплашени от режима на Ердоган, все повече турски граждани, най-вече кюрди, търсят убежище в Германия. Един от тях разказа своята одисея:

Масар Зюмрют предпочита да не разговаряме в общото помещение на бежанския приют, в който е настанен. Защото не се доверява на другите обитатели на дома. "Може и да ме шпионират", казва ни той. Зюмрют е вече далеч от Турция, но все още не може да се отърси от усещането, че някой го наблюдава, че някой го следи.

"Страхувах се за живота си"

64-годишният мъж бяга от Турция през Сирия и Ирак. На 20 май подава молба за политическо убежище в Германия. Разказва ни, че не е имал друг избор. В родината си се страхувал за живота си: "Тази Турция, която напуснах, прилича на Германия след 1933 година". Сега всичките му надежди са свързани с Германия.

Турция е вече друга. Неевропейска

Масар Зюмрют е кюрд от Диарбекир. В Турция почти ежедневно бил принуден да търпи нападки. Когато миналото лято полицаи разбиват входната врата на дома му, за да го арестуват, Зюмрют осъзнава, че трябва незабавно да избяга. Оттогава се укрива, далеч от съпругата си. А в Турция го издирват по обвинение за подпомагане на забранената Кюрдска работническа партия ПКК.

Бившият служител на турското Министерство на труда ни уверява, че няма нищо общо с ПКК - член е на партия-посестрима на представената в парламента прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН). Всичко това е потвърдил и пред служителите на Федералната служба за миграцията и бежанците.

Защо уволняват в Турция: Историята на един университетски преподавател

Рекорден брой кандидати за убежище

От няколко месеца насам в тази служба регистрират рекорден брой молби за убежище, подадени от турски граждани. Ръстът е особено драстичен в седмиците и месеците след неуспешния опит за преврат и последвалите чистки в страната на Ердоган.

По данни на миграционната служба, от януари до октомври т.г. са постъпили 4437 молби за убежище на турски граждани, като при повечето от тях става дума за кюрди. За сравнение: през цялата 2015 година са подадени общо 1767 молби за убежище.

Когато пиеш бира и не развяваш турското знаме

"Всички критични хора в Турция трябва да знаят, че германското правителство е солидарно с тях. И който е преследван по политически причини, има право да търси убежище в Германия", заяви наскоро германският зам.-външен министър Михаел Рот. Изявления като това вдъхват надежда на Масар Зюмрют: "Германия е правова държава и не вярвам да ме предаде на фашистите в Турция".

Но Зюмрют е загрижен не само за собствената си съдба. Показва ни снимки на съпругата си и ни разказва, че тя се занимава с изкуство. "Много ми липсва. Бих желал да е тук, до мен. Но и тя трябваше да се покрие." Двамата почти не поддържат контакт - от страх, че телефоните им се подслушват.

"Няма как да се върна"

"Докато правата на кюрдите не залегнат твърдо в конституцията, няма как да се върна в Турция", казва Зюмрют. Надеждата му сега е, че молбата му за убежище ще бъде одобрена. Но е притеснен, тъй като през тази година едва 7 на сто от молбите, подадени от турски граждани, са били удовлетворени. "Ако и моята молба бъде отхвърлена, не ми става нищо друго, освен да се укрия", казва Зюмрют. Всяка сутрин той отваря пощенската си кутия с надеждата, че отговорът е пристигнал. И че е положителен.