Как бе потушен пожар на габровската улица Ангел Кънчев (ВИДЕО)
Как бе потушен пожар на габровската улица Ангел Кънчев (ВИДЕО) / DarikNews.bg

Когато чете информацията, публикувана в бюлетина на Регионална дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението", човек не винаги може да си представи как всъщност се е развила дадена ситуация.

Ясно и семпло, с няколко изречения, се описват фактите, резултатите и ролята на пожарникарите. Всеки би се убедил, че е така, ако отвори сайта на РДПБЗН от тази сутрин.

Жителите на един от блоковете на ул. "Ангел Кънчев" в Габрово трудно биха разпознали, че става въпрос за преживяното от тях около два часа след полунощ на 5 декември.

Навес за дърва, небрежно боравене с открит огън, един екип, четирима пожарникари. Всичко това е така, както го пише в бюлетина. Спестена е емоцията, страхът и благодарността, която хората са изпитали - не само към четиримата габровски пожарникари, справили се с буйните пламъци, но и към цялата служба, която ги е подготвила за такива ситуации.

Навесът е разположен на няколко метра от прозорците на един от входовете на блока. В него живеят осем семейства, в цялата постройка входовете са пет.

На някой може да му се стори преувеличено, ако се кажи, че са спасени живота и имота на близо сто души. Не и за тези, които малко преди 02:00 ч. са се събудили от силен пукот, видели са непредвещаваща нищо добро светлина, излезли са на балкона си и въпреки ниските температури са усетили, че около тях е горещо.

Тези хора биха казали: "Благодарим Ви, момчета!"

Извън емоцията, ето информацията от бюлетина на РД "Пожарна безопасност и защита на населението", който бе публикуван в 06:00 ч. сутринта на 5 декември:

Произшествия:

1. На 04.12.2016 г. в 10:45 часа е получено съобщение за пожар в комин в жилищна кооперация на ул. „Бачо Киро" в гр. Трявна. При пожара няма нанесени материални щети. Предпоставка за пожара е непочистен комин. При ликвидирането на произшествието са участвали 1 противопожарен автомобил и 3 пожарникари от РСПБЗН - Трявна.

2. На 05.12.2016 г. в 01:56 часа е получено съобщение за пожар в навес на ул. „Ангел Кънчев", гр. Габрово. Унищожени са дърва за огрев. Причина за пожара е небрежност при боравене с открит огън. При ликвидирането на произшествието са участвали 1 противопожарен автомобил и 4 пожарникари от РСПБЗН - Габрово.