Учители в Джебел протестират за ноемврийски заплати
Учители в Джебел протестират за ноемврийски заплати / netinfo

Учителите от Професионалната гимназия „Руска Пеева“ в Джебел започнаха протестни действия заради неизплатени заплати за ноември. Според тях причината е, че в местния бюджет не са предвидени средства за дофинансиране на училището, след като през лятото то е било прехвърлено на общината от Министерството на земеделието.

Учебният процес в училище не е нарушен, протестът е символичен, твърди директорът на учебното заведение Ангелина Хаджиева. Според нея училището е изчерпало делигирания бюджет за 2016 година, преведен му от МЗХ при прехвърлянето към общината, а това означава, че пари за заплати няма да има и за декември.

За месец октомври общината е подпомогнала учебното заведение с 4 800 лева, каза кметът на общината Бахри Юмер. По думите му средствата са от спестявания, но вече няма възможност да отделят повече средства до края на тази календарна година. С гласуването на новия бюджет от 1 януари няма да има проблеми със заплатите и издръжката на ПГ „Руска Пеева”, каза още кметът Бахри Юмер.

Днес РУО на МОН извърши проверка в учебното заведение, съобщи началникът му Гроздан Колев. По думите му след прехвърлянето на Професионалната гимназия от МЗХ към общината, са преведени като делигиран бюджет и остатъка от средства на учебното заведение от министерството до края на 2016 година, които са в размер на близо 37 хиляди лева. В случая РУО в правомощията си има само коорднириащи, но не и контролиращи финансите функции, каза още Гроздан Колев. Според него нещата могат да се решат само в диалог между учебното заведение и ръководството на общината.