Втори фалстарт по делото за убийството на бащата на съдийка: подсъдимият наел нов адвокат в деня на процеса
Втори фалстарт по делото за убийството на бащата на съдийка: подсъдимият наел нов адвокат в деня на процеса / netinfo

Делото за убийството на бащата на съдийката от Софийски градски съд Геновева Димитрова за втори път не тръгна в Окръжен съд-Разград. Процесът за грабежа и убийството на 75-годишния Николай Димитров от Завет бе отложен за 19 декември, тъй като подсъдимият Владислав Филков си наел адвокат в последния момент и защитникът нямал време да се запознае с доказателствата по делото.

Първото насрочване на процеса бе за 23 ноември, тогава обаче ставаше въпрос за предварително изслушване и даване на възможност на Филков да признае вината си и делото да бъде гледано по съкратената процедура. Той обаче се обяви за невинен, а освен това поради различия в защитните тези се оттегли и адвокатът му Румен Воденичаров. Филков заяви, че няма средства за защитник и поиска служебен адвокат. Днес такъв се яви, Петя Занкова обаче бе освободена от ангажимента си, тъй като се оказа, че вчера подсъдимият се е свързал с друг адвокат и днес го е упълномощил да го представлява. Адвокат Моллов поиска от съда отлагане на процеса, тъй като има нужда от време, за да се запознае с фактите по делото и да осигури адекватна защита на подсъдимия. След кратко съвещание петчленният съдебен състав насрочи нова дата – 19 декември, на която трябва да се явят 13-те свидетели, призовани и днес. Процесът има още две дати за разпит на останалите свидетели, общо те са 42-ма – 22 и 23 декември.

Днес в съдебната зала се явиха и двете пострадали от тежкото престъпление – вдовицата на Николай Димитров – Пена Димитрова и дъщеря му – Геновева Димитрова, която е съдия в Софийски градски съд. Възрастната жена поиска кръвнина от 200 000 лева, дъщерята бе конституирана само като частен обвинител. По процеса се явиха двама прокурори – Антония Донева и Емилиян Грънчаров.

 

Грабежът и убийството на Николай Димитров бяха извършени преди близо 2 години - по Коледа през 2014 г. Мъжът е ограбен и убит в дома си в град Завет, трупът му изплува в язовир край лудогорския град няколко месеца по-късно. За престъплението бе задържан и бе повдигнато обвинение на 31-годишния Владислав Филков от Завет. Обвинението счита, че той е извършил грабеж на 220 лева и мобилен телефон от възрастния мъж, след което го убил, тялото изхвърлил в близък водоем, а по-късно напуснал страната и заминал за Германия. Близо година след престъплението Филков бе екстрадиран в България.