Добруджански и Гълъбаров - интелигентният подход в ММА
Добруджански и Гълъбаров - интелигентният подход в ММА / Добри Атанасов
Добруджански и Гълъбаров - интелигентният подход в ММА
91622
Добруджански и Гълъбаров - интелигентният подход в ММА
Добруджански и Гълъбаров - интелигентният подход в ММА
Добруджански и Гълъбаров - интелигентният подход в ММА
  • Добруджански и Гълъбаров - интелигентният подход в ММА
  • Добруджански и Гълъбаров - интелигентният подход в ММА
  • Добруджански и Гълъбаров - интелигентният подход в ММА

СК „Десант”-интелигентният подход в ММА. Това е логото, което краси  официалния сайт на създадения преди 6 години клуб с дейност смесени бойни изкуства (ММА), джудо, кикбокс, ушу и сродните им спортове.

Присъствието на двама представители на клуба в предаването „Морски гонг” по Дарик Варна днес бе потвърждение за това, че с ММА се занимават много интелигентни хора. Единият гост е финансист по професия, а другият лейтенант, възпитаник на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”.  В студиото днес гостуваха Николай Добруджански- председател  и главен треньор на „Десант”, национален треньор и бивш професионален състезател по ММА с куп успехи зад гърба си, както и Даниел Гълъбаров-двукратен европейски шампион от Прага и Бирмингам,  бронзов медалист от световното в ЛАС Вегас.

Защо клубът носи точно името „Десант”, разказва Николай Добруджански:

„Когато се заехме със създаването на клуба, бяхме наясно, че най - важното нещо при учредяването е името. Исках в самото име да има отборен дух. А десантът, както знаем е струпване на военни подразделения, било то чрез морски десант с кораби, или въздушен такъв с кораби и парашути. Водещото в името бе отборната тематика”.

От далечен Пазарджик Даниел Гълъбаров се озовава във ВВМУ „Н. Й.Вапцаров” във Варна, без да предполага,  че по-късно му предстои да стане двукратен европейски шампион и бронзов медалист от Световно първенство по ММА. „Първоначално дойдох във Варна, за да кандидатствам във Военноморското училище. Никога преди това не бях идвал във Варна. В първия ден, когато дойдох дори не знаех как да стигна до там. Стана така, че ме приеха. Останах във Военноморското. Започнах да се занимавам успоредно с кикбокс около 2 години. След това чух за ММА, за „Десант”. Реших да пробвам, хареса ми много и стигнах дотук в крайна сметка”, разказва Дани.

„Дани първоначално се занимаваше с кикбокс и започна да посещава и нашите занимания. Нямаше как да не го забележа с ръст близо 2 метра и 120 кг. Доста внушително изглеждаше. Проблемът при него е, че няма достатъчно спаринг партньори. Няма хора на неговия ръст и килограми, което ни създава доста трудности по време на подготовката. Той е доста прилежен и се развива много добре с големи стъпки за кратко време”, спомня си Николай Добруджански.

„Десант” се превърна в най-успешния клуб по ММА в България. Клубът е люлка за шампиони, като правят впечатление постиженията на Александра Тончева - световен шампион и двукратен европейски шампион в категория (52 кг), Фердун Османов - световен вицешампион и европейски шампион (лека категория), Валери Атанасов-сребърен медалист от Европейско първенство. Много надежди се възлагат на  Драгомир Иванов и Александър Евстатиев.

Мутренски кървав спорт за хора от подземния свят. Като такъв оприличават ММА мнозина в последните години. Своята позиция по темата изложиха в предаването „Морски гонг” днес Николай Добруджански и Даниел Гълъбаров. Последният даде достатъчно примери за състазатели, които успоредно с практикуването на спорта, учат във висши учебни заведения или имат престижни професии.

„Аз съм завършил Морското училище, Ники се занимава с финанси, Ферди учи във ВИНС-а, Александра също е завършила там. Хората, с които тренирам, са доста интелигентни и начетени. Мога да дам пример и в световен мащаб. Шведът, с който играх на финала в Прага, е зъболекар. Сред съотборниците в националния тим има също интелигентни момчета. Сред тях има такива, които са завършили военни училища и университети. Смятам, че и видът лъже. Когато хората видят някой 120 килограмов, 2 метра висок с бръсната глава по улицата да се разхожда, първосигнално си изграждат погрешно представа.”

„В ММА има много добре структурирани правила. В държавните шампионати , в аматьорските шампионати и в професионалните гала вечери много трудно могат да се срещнат двама състезатели, които имат много голяма разлика в класита и подготовката. В момента много трудно се стига до пускане на кръв. Много хора, които не са запознати с ММА се водят по медиите, които използват имиджа на спорта от миналото като кървав спорт”, заяви Добруджански.

Чуйте целия разговор с Николай Добруджански и Даниел гълъбаров в приложените звукови файлове: