И бившият правосъден министър Христо Иванов ще прави партия
И бившият правосъден министър Христо Иванов ще прави партия / БГНЕС, архив

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов даде заявка за създаването на нова партия, която да се бори с корупцията. В деня на протести на съдии Иванов анонсира създаването на партия, която ще се казва „ДА България", съобщава bTV.

Той събра лица от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, лидера на ДСБ Радан Кънев, депутата Гроздан Караджов, издателя Иво Прокопиев, Кристиан Таков от Правния съвет към президента, философът проф. Калин Янакиев и др.

Оставка на главния прокурор поиска бившият правосъден министър

До края на тази или най-късно в началото на следващата година политическата сила ще получи своята съдебна регистрация.

„Недоволството на гражданите от липсата на справедливост в България е огромно. Темата за борбата с корупцията и реформата на прокуратурата е заметена под килима на българския политически живот", коментира Иванов.

Веселин Марешки прави партия, избра й име

Христо Иванов подаде оставка като министър на правосъдието преди година, след като парламентът "осакати" промени в Конституцията за съдебната реформа, по които на първо четене бе постигнат "исторически компромис".

Христо Иванов положи държавния печат върху закона за промени в Конституцията

Това се превърна и в ябълка на раздора в управлението и доведе до оттеглянето на ДСБ от управляващата коалиция. От партията, ръководена от Радан Кънев, обявиха, че остават в Реформаторския блок, който подкрепя кабинета, но са в опозиция.

Радан Кънев за новия проект: Едрият и медийният бизнес нямат място в политиката

След президентските избори Кънев заговори за пореден път в рамките на последната година за подготовката на нов десен политически проект.