Шефът на НКЖИ за инцидента в Хитрино: Вагоните са били пълни с пропилен
Шефът на НКЖИ за инцидента в Хитрино: Вагоните са били пълни с пропилен / DarikNews.bg, Дарик Шумен
Шефът на НКЖИ за инцидента в Хитрино: 22 от вагоните са били пълни с полипропилен
91634
Шефът на НКЖИ за инцидента в Хитрино: 22 от вагоните са били пълни с полипропилен
  • Шефът на НКЖИ за инцидента в Хитрино: 22 от вагоните са били пълни с полипропилен

Взрив на цистерни от влакова композиция в шуменското село Хитрино стана рано тази сутрин. До момента информацията е за четирима загинали и десетки ранени. В селото тече евакуация. Шефът на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев заяви пред Дарик, че става въпрос за товарен влак, който е на превозвача "Бул Маркет", с начална гара "Дружба" до Бургас и последна гара "Русе Север".

Влакови цистерни се взривиха в Хитрино, има загинали и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

22 от вагоните, които са цистерни, са били пълни с пропилен, а четири - с пропан бутан. Но тези с пропан бутан са били накрая на композицията и са здрави, допълни Ламбрев.

"Влакът е бил с голям тонаж - 1750, 26 вагона, с два локомотива начело. В 05:37 ч. влакът влиза в гара Хитрино, за да направи среща с пътнически влак. При това влизане на отклонението, дерайлира, къса се влакът. Пет вагона с двата локомотива излизат от коловоза, другите седем цистерни са дерайлирали, като едната се самозапалва и допринася до трагедията. Вероятно и другите са се запалили, но все още не допускат на място", каза Милчо Ламбрев.