Банско се преклони пред делото на Никола Вапцаров
Банско се преклони пред делото на Никола Вапцаров / Снимка: Община Банско

107 години от рождението на един от най-любимите поети на българската нация Никола Вапцаров, както и 135 години от основаването на Висшето военноморско училище в гр. Варна, носещо името му, бяха отбелязани тържествено в родния град на поета - Банско.

Банско се преклони пред делото на Никола Вапцаров
netinfo

С шествие, съпровождано от представителния духов оркестър на ВВС, ръководството на община Банско, водено от кмета Георги Икономов, командира на военноморските сили на Република България - контраадмирал Митко Петев, проф. д-р на военните науки, комодор Боян Медникаров, курсанти, духовници, граждани и гости на града, се отправиха към родната къща на Вапцаров, за да поднесат своята почит пред поставената на нея паметна плоча. Програмата продължи с тържествена програма пред едноименния паметник, където бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Банско се преклони пред делото на Никола Вапцаров
netinfo

„Уважаеми курсанти, това, че избрахте нашия град, за да отбележите славната 135-ата годишнина на вашето училище, за нас, местните хора, е не само чест, не само привилегия, но и знаменателно събитие, което, уверен съм, ще се впише в най-новата история на Банско. Безспорно, живата връзка между града ни и Висшето военноморско училище е името на Никола Вапцаров. Много е казано и ще се казва за неговия живот, съдба и гениални стихове. Но това, което трябва да се знае е, че тук в родния му град, неговата личност надхвърля всякакъв времеви контекст и всякакъв идеологически прочит.

Банско се преклони пред делото на Никола Вапцаров
netinfo

За нас банскалии, той е онзи мечтател, дръзнал да превърне въжделенията си за един по добър свят, в общочовешкото послание. Има нещо много общо между нас, днешните хора, които живеем и работим тук и големия Вапцаров. И това е, че ние продължаваме да мечтаем! Ежедневно, стъпка по стъпка с усилия, воля и талант градим една наша мечта - градът ни да се развива не само динамично и устойчиво, не само да печели между народни признания като привлекателна туристическа дестинация, но и като място са съхранена памет и изконна любов към единственото наше Отечество - България" заяви градоначалникът по време на церемонията.

Банско се преклони пред делото на Никола Вапцаров
netinfo

Контраадмирал Митко Петев изказа преклонението си пред патрона на военноморското училище, като сподели пред присъстващите вълнението от участието си в честването.

„Особено в настоящото време младото поколение има нужда да бъде възпитавано на ценностите, които Вапцаров споделя в творчеството си. Никога повече, колкото днес, не ни е необходимо да имаме Вапцаровската вяра, да осъзнаваме това че бидейки моряци на България - ние сме и нейни достойни граждани", заяви той.

Банско се преклони пред делото на Никола Вапцаров
netinfo

Началникът на ВВМУ „Никола Вапцаров" професор д-р Боян Медникаров изтъкна, че през последните 10 години висшето училище е удвоило броя на своите възпитаници, които намират реализация в търговския и военен флот из цял свят.

Програмата продължи с рецитал на стихове на великия поет в изпълнение на Димитър Врачков, Елена Калайджиева и курсантка от морското училище и изпълнение на младежката фолклорна група с ръководител Димитър Касапинов. Мария Тодева изпълни песента „Пролет моя", а курсантите от морското училище бяха подготвили специален танцов поздрав за домакините си от Банско.

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" е най-старото техническо учебно заведение в България. Историята и настоящата му дейност го утвърждават като най-престижен център за подготовка на морски кадри в България. То е основано през 1881 г. в Русе, като през 1949 година училището приема името на Никола Вапцаров за свой патрон. Организаторите на тържественото честване дадоха заявка то да стане традиция и всяка година честването на годишнината от рождението на поета, да бъде отбелязвано съвместно.