Съперникът на Лудогорец в Лига Европа става ясен днес
Съперникът на Лудогорец в Лига Европа става ясен днес / Guliver/Getty Images

Българският шампион "Лудогорец" ще научи съперника си за 1/16-финалите на Лига Европа днес. "Орлите" се класираха за елиминационната фаза на втори по сила европейски международен клубен турнир след като завършиха на трето място в своята група на Шампионската лига.

Българският шампион ще бъде непоставен в жребия за тази фаза, а сред вероятните съперници има както много силни отбори като Тотнъм, Рома и Шалке, така и преодолими тимове като АПОЕЛ Никозия, Спарта Прага или Османлъспор например.

16-те поставени отбора са 12-те победители от групите на Лига Европа, както и четирите отбора от Шампионска лига с по-висок коефициент, посочва Gong.bg.

Възпитаниците на Георги Дерменджиев завършиха участието си с 3 точки, което им отрежда място в урната на непоставените отбори, заради ниския коефициент. Там те са в компанията на класиралите се на второ място в групите на Лига Европа, както и на още три отбора, играли в Шампионската лига през този сезон - "Борусия" Мьонхенгладбах, "Легия" Варшава и "Ростов".

Единствените ограничения в жребия са, че отбори от една държава не могат да играят един срещу друг, както и отбори, които са били в една група.

Двубоите от първата елиминационна фаза на Лига Европа ще бъдат на 16 и 23 февруари. Като непоставен отбор Лудогорец ще е домакин в първия двубой и гост във втория.

Ето всички отбори, достигнали до този етап:

Поставени: "Аякс", АПОЕЛ, "Бешикташ", "Фенербахче", "Фиорентина", "Генк", "Копенхаген", "Лион", "Османлъспор", "Рома", "Шалке 04", "Шахтьор" Донецк, "Спарта" Прага, "Сент Етиен", "Тотнъм", "Зенит"

Непоставени: "Андерлехт", "Астра" Гюргево, "Атлетик" Билбао, АЗ Алкмаар, "Борусия" Мьонхенгладбах, "Селта Виго", "Гент", "Апоел" Беер-Шева, "Краснодар", "Легия" Варшава, "Лудогорец", "Манчестър Юнайтед", "Олимпиакос", ПАОК, "Ростов", "Виляреал"