Тунизиецът Анис Амри, заподозрян за атентата в Берлин, е бил убит в престрелка с полицията в Милано, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Атентаторът от Берлин е убит в Милано (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

За сега се знае, че Амри бил спрян за проверка на документите около 3 часа през нощта. Той извадил пистолет от раницата си и започнала престрелка, в която бил убит, а един полицай е ранен.

Отпечатъците от пръстите на атентатора съвпадат с тези, открити по врата на камиона, който в понеделник премаза 12 души на коледния базар в Берлин, съобщиха италианските спец служби. Анис Амри е минал през Франция преди да пристигне на централната гара в Милано около 01.00 ч. сутринта днес, каза началникът на миланската полиция Антонио де Йесу, цитиран от Асошиейтед прес.

Групировката „Ислямска държава" потвърди, че мъжът, застрелян от италианската полиция в Милано днес, е извършителят на нападението срещу коледния базар в Берлин. „Берлинският нападател, извърши нова атака срещу италиански полицейски патрул в Милано и беше убит при открит огън", съобщи свързаната с групировката агенция „Амак".

Междувременно германската прокуратура разследва дали Анис Амри е имал съучастници, или е действал самостоятелно, когато с камион се вряза в тълпа на коледен базар и отне живота на 12 души.

По думите на федералния прокурор Петер Франк остават много отворени въпроси около разследването на нападението от Берлин.

Атентаторът от Берлин е убит в Милано (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Амри има контакти в Италия, където е пристигнал през 2011 година. Малко след пристигането си на Апенините, е осъден за подпалване на бежански център. Освободен е през 2015 година и заминава за Германия.

Атентаторът от Берлин е убит в Милано (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Днес сутринта датската полиция съобщи, че мъж, отговарящ на описанието на Амри, е бил забелязан в град Олборг, Северна Дания, предаде още Ройтерс. Тя обяви, че провежда операция, и призова хората да избягват района.

Междувременно стана ясно, че той се е молил в джамия броени часове след кървавия акт. Заподозреният в убийството на 12 души на коледния базар тунизиец е бил заснет от полицията малко след нападението и следователите смятат, че той все още се намира в германската столица, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс.

Брат на заподозрения за атаката в Берлин: Господ да му е на помощ! (ВИДЕО)

24-годишният Анис Амри е бил заснет с камера на полицаи, които държали под наблюдение джамия в квартал Моабит във вторник сутринта, броени часове след нападението, съобщи телевизия "РББ". В този момент Амри не е бил заподозрян за атентата и когато полицията претърсила джамията в четвъртък сутринта, той вече не бил там.

Видеорегистратор на такси "уловил" атентата в Берлин (ВИДЕО)

По време на разследването бяха задържани двама братя от Косово на възраст 28 и 31 години. Те са арестувани в град Дуисбург. Полицейски говорител заяви, че няма връзка между арестите в Дуисбург и нападението на базара, за което пое отговорност "Ислямска държава".

Какво се знае за предполагаемия извършител на атентата в Берлин

Амри е бил определен от службите за сигурност като потенциална заплаха и молбата му за убежище в Германия е била отхвърлена по-рано тази година, но властите не успели да го депортират заради липсващи документи за самоличност, припомня Ройтерс.

Източник: БТА