Германската полиция съобщи, че седем мъже са направили опит да запалят бездомник на Коледа в метрото на Берлин. След като полицията е разпространила снимки и видеозапис на заподозрените, шестима от тях са се предали, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирайки германски медии. Седмият е бил задържан.

Германия и заблудите за бежанците: Не у всеки сириец дреме един бъдещ Стив Джобс

Шестима от нападателите са от Сирия, а един от Либия, всички са влезли в Германия като бежанци - двама от тях са пристигнали през 2014 г., останалите по-късно. Част от тях са получили право на убежище, а молбите на останалите се разглеждат, съобщават медии. Няма официална информация за статута им. Заподозрените - на възраст между 15 и 21 години, се разпитват. Някои от тях вече са имали проблеми със закона.

Полицията разглежда нападението, регистрирано от камерите за видеонаблюдение, като опит за убийство.

"Знаем кой е главният извършител. Става въпрос за 21-годишният сириец", заяви говорителят на полицията Томас Нойендорф (във видеото).

Има го и добрият пример: Бежанец върна 50 000 евро и три спестовни книжки, забравени от германка в стар гардероб

Бездомникът (на 37 г.) спял на пейка на станцията на метрото, когато мъжете били видени да хвърлят по него горящ предмет, подпалил дрехите му. Мъжът бил спасен от минувачи и машиниста на един от влаковете, който загасил огъня с пожарогасител. Бездомникът, който бил пиян, не е пострадал.

Мъжът бил спасен от минувачи и машинист на влак, които загасили огъня с пожарогасител. Бездомният останал невредим, но вещите му били унищожени.

В тези дни очакваме милосърдие, а вместо това се натъкваме на нечовешко отношение, заяви вътрешният министър на провинция Берлин Андреас Гайзел. Ужасен съм от случилото се и благодаря на всички, които проявиха истинска човечност, като не се поколебаха да помогнат, добави той.

Източник: БТА