БСП предвиждат създаването на фонд „Индустрия и подкрепа на малкия и среден бизнес
БСП предвиждат създаването на фонд „Индустрия и подкрепа на малкия и среден бизнес / Дима Кирилова,Дарик радио

БСП предвижда създаването на фонд „Индустрия", коментира лидерът Корнелия Нинова, след провелото се изнесено заседание на Изпълнителното бюро на БСП.
„Целта на изнесеното заседание е да се проведат срещи и разговори със структурите на БСП и с гражданите от региона, на които да бъдат чути и обсъдени проблемите, както и да се потърси решение за тях. Сигнализирани сме за много проблеми, но аз бих посочила два от тях, които са особено съществени. На първо място за областта се очертава безработицата, особено след затваряне на рудник Бабино. Хората се оплакват от липса на работа, от това, че младите напускат областта и страната. Това е валидно за цялата страна, но е особено болезнено в Кюстендил, заради мините. Нашето предложение, след спечелване на парламентарните избори е да бъде създаден фонд „Индустрия". Това ще е един фонд с държавни средства, в размер на 500 000 000 лева, които предвиждаме държавата да инвестира в такива райони, за откриване единствено и само на производствени предприятия.Проектите ще бъдат финансирани само, ако става въпрос за производство, за разкриване на работни места и привличането на млади хора на работа", коментира Нинова. Ще бъде обърнато специално внимание върху малките и средни предприятия, защото според Корнелия Нинова те са гръбнака на българската икономика. Предвижда се и освобождаване от данък за две години на предприемачи, разкрили такова предприятие с до 5 работници.
Стратегически въпрос е и необходимостта от нови мощности в електроенергията, коментира още Корнелия Нинова, по повод исканата помощ от Румъния , заради недостиг на електроенергия в България. Тя е категорична, че България има нужда от нови мощности.