Отличават 10-те най-високи постижения в туризма в Пловдив
Отличават 10-те най-високи постижения в туризма в Пловдив / снимка: Петър Тодоров
Отличават 10-те най-високи постижения в туризма в Пловдив
92084
Отличават 10-те най-високи постижения в туризма в Пловдив
  • Отличават 10-те най-високи постижения в туризма в Пловдив

10 награди в областта на туризма ще връчи Община Пловдив. Това заяви в студиото на Дарик радио директорът на ОП „Туризъм“ Виделина Гандева. Както вече ви съобщихме, конкурсът се оранизира за първи път и има за цел да отличи най-високите постижения в областта на бранша и да стимулира по-нататъшното му развитие в Пловдив. Медиен партньор на събитието е Дарик. Победителите ще бъдат наградени на официална церемония през месец април, а призовете ще са под формата на плакети.

5-те категории в конкурса са адаптирани към всички представители на туристическия бранш, обясни Виделина Гандева.

Отличават 10те найвисоки постижения в туризма в Пловдив
netinfo
За „Най-оригинален нов туристически продукт за Пловдив“ могат да участват всички български туроператори и туристически агенти. „В тази категория имаме за цел да предизвикаме тяхната идейност и творчество за формирането на нови и подходящи за туристическия пазар и таргет групите туристически пакети на база природните и антропогенни ресурси на град Пловдив, който изобилства от такива, но има нужда да бъде представен по един оригинален начин“, обясни тя. Тук победителят ще бъде излъчен от Експертна комисия, излъчена от Консултативен съвет по въпросите на туризма към Община Пловдив.

В  категориите „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив“ и „Любимо заведение“ излъчването на победителите ще се осъществи посредством онлайн гласуване на сайта dariknews.bg в периода от 13 февруари до 31 март, 2017 г.

В „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив“ могат да участват организации и сдружения, провеждащи събития в областта на туризма на територията на града. „Тук няма ограничения за характера на събитието. Това може да са карнавали, фестивали, чествания, празници, бизнес и научни събития и други форуми, които се провеждат по определена програма. Важното е  да са интересни, да докажат своята устойчивост за времето от 2014-та до 2016-та година и неслучайно един от критериите за оценка в тази категория е броят на посетителите“, подчерта директорът на общинското предприятие.

В категорията „Любимо заведение“ ще бъдат раздадени общо 6 награди. Финалисти тук ще са по едно заведение от различните райони на града, събрало най-голям брой гласове при гласуването на гражданите.

Следващите две категории - „Най-висока заетост на легловата база от клас А“ и „Най-висока заетост на легловата база от клас Б“ са разделени, за да няма субективност. В първата попадат 25  хотела в Пловдив, а във втората – семейни хотели, хостели, пансиони, стаи и и къщи за гости. Експертната комисия ще обяви победителите на база статистическите данни за реализирани нощувки и пренощували лица, предоставени от НСИ, без да се налага да се гласува.

Браншът в Пловдив работи много усилено през последните години. За това, че градът е една от най-развиващите се дестинации за туризъм  не само в Бългалия, а и в Европа, говорят данните, с които разполагаме, и то без последните два месеца на 2016-та година“, допълни Гандева.

Категоричен ръст от 12% се отчита в нощувките в Пловдив, които през изминалата година са достигнали над половин милион. С 18% е нарастнал и прихода на хотелиерите от този факт, с 34% повече са посещенията в музеите.

Цифрите са три пъти повече от пронозираните в Годишните програми за развитието на туризма, така че това, което Община Пловдив прави с този конкурс е действително една морална оценка за всички, които работят за това туристическият продукт на Пловдив да бъде толкова устойчив и да се равива с такава динамика. Благодаря на Дарик, че подкрепи инициативата“, каза още тя.

Цялото интервю с директора на ОП „Туризъм“ можете да чуете в звуковия файл.