Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев
Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев / снимки: Искра Койчева, Дарик радио Пловдив
Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев
92116
Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев
  • Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев. Магистратите приеха, че са налице достатъчно основания да се счита, че служебното положение на Тотев ще възпрепятства разследването.

Пловдивският съд решава: Има ли основание за отстраняване на кмета Иван Тотев

Защитникът на Тотев - адвокат Красимир Елдъров, каза, че решението ще бъде обжалвано. Делото е насрочено за 24 януари в Апелативния съд в града под тепетата.

По-рано през деня адвокат Елдъров заяви по време на заседанието, че процесът срещу кмета на Пловдив цели единствено да отстрани от длъжност градоначалника.

Всички нарушения, които се изброяват, Тотев сам ли ги е извършил? Този 1 милион лева в неговия джоб ли са отишли? Прокурорската теза се изгражда не толкова на факти, а по-скоро на умозаключения. Не е разпитан най-важният според обвинението свидетел по делото - зам.кметът по общинска собственост Димитър Кацарски. Не е нужно заради разпитите на свидетелите кметът на Пловдив да бъде отстранен от длъжност", каза в съдебната зала Елдъров и подчерта, че това ще рефлектира върху състоянието на града, който Иван Тотев управлява.

Според прокуратурата обаче, не е възможно кметът да не е бил наясно, че процедурата по изграждане на зоокъта в Пловдив е извършена в нарушение на Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията. В съдебната зала от страна на държавното обвинение дойдоха трима представители - двама прокурори от Софийската градска прокуратура и един от Окръжна прокуратура - Пловдив.

Прокуратурата поиска отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност

По думите на прокурор Димитър Петров кметът носи отговорност за провеждането на обществената поръчка за строителството на зоопарка, защото е възложена от Община Пловдив.

"Производството не е самоцелно и не е отделен случай. Винаги, когато има длъжностно лице, което е извършило престъпление във връзка със службата и има опасност да повлияе на разследването, се иска отстраняването му от длъжност", каза той.

Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев
netinfo

Прокурорите пристигнаха с 10-минутно закъснение за заседанието. След поисканото от адвокат Елдъров прекъсване за около 40 минути, за да се запознаят той и подзащитният му с материалите по делото, съдия Силвия Цанкова даде ход на заседанието.

От страна на защитата беше депозирано копие от заповед на Тотев за излизането му в платен годишен отпуск до 15 февруари и заместването му дотогава от зам.-кмета Розалин Петков. Адвокат Елдъров подчерта, че така не се налага Тотев да бъде отстраняван от длъжност, за да не пречи на разследването. Защитникът на кмета подчерта още, че проверката по строежа на зоокъта в града се извършва още от 2015 година, но досъдебното производство е било прекратено поради липса на доказателства и допълни, че цялата документация по делото е предоставена на разследващите именно от кмета на Пловдив.

Самият Тотев заяви пред съда, че от самото начало на разследването през 2014 г. не е коментирал с никого казуса, при това целенасочено - за да не пречи, и дори не познава голяма част от свидетелите.

Повдигнаха обвинение на Тотев за Зоокъта. Запрянов: Това са предизборни шумотевици

До този момент по досъдебното производство са разпитани 14 свидетели, сред които и зам.-кметът Розалин Петков и шефът на Дирекцията за обществени поръчки Тодор Тодоров.

За да изразят пълната си подкрепа за Иван Тотев, в съдебната зала дойдоха районните кметове на града, зам.-кметове, общински съветници, шефове на общински предприятия и депутати от ГЕРБ.

Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев
netinfo

 

 

Кметът на Пловдив е обвиняем за престъпление по служба във връзка със строителството на новия зоопарк в града, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лв. Случаят прокуратурата определя като особено тежък.