Генерали, офицери и воини от запаса в Банско: Защитата на Отечеството е върховен дълг и чест за всеки български гражданин
Генерали, офицери и воини от запаса в Банско: Защитата на Отечеството е върховен дълг и чест за всеки български гражданин / netinfo

След провеждането на приятелските срещи с колеги, приятели и съмишленици от Сопот, Карлово, Пловдив, Стара Загора и Благоевград, генерал-майорПеткоДрагоев -и началник на Военна полиция (1994г.-1996г.) и заместник-командващ Сухопътните войски (1997г.-2000г.), и генерал Димитър Шивиков- командващ българския военен контингент във войните в Ирак и Афганистан, уважиха отправената им покана от воините от запаса в Банско, където ген. Драгоев е командвал елитния 11-ти танков полк - титулован „еталон на Варшавския договор". На територията на общината освен танковия полк, в силните години за българската армия е имало и мотострелкови полк, и танков батальон.

Присъстващите на срещата с огромна чест и радост посрещнаха двамата генерали. Те споделиха за проблемите, с които се сблъскват, начините на решаването им, потърсиха мнение и препоръки за ефективното оптимизиране на работата си и в обществения сектор.

Генерали офицери и воини от запаса в Банско Защитата на Отечеството е върховен дълг и чест за всеки български гражданин
netinfo

Когато дойдох за пръв път в Банско си помислих, че съм в друга България, каза ген. Драгоев, но много скоро разбрах, че не е така. Трезвомислещите и дейни хора, държащи на принципите си, изградени с годините с възпитание, обучение и непрестен растеж - моите колеги, ми показаха, че България всъщност е палитра от нрави, обичаи, хора, диалекти, характери ... но когато има една обединителна идея, всички тези различия се стопяват и губат значение.

Домакин на срещата беше полковник от запаса Костадин Ушев - председател на Сдружението на Офицерите и сержантите от запаса в община Банско.

В Сдружението членуват 330 души, в четири дружества - три в Банско и едно в Добринище, които не са само бивши кадрови военнослужещи, а и представители на цивилния сектор, включително жени, каза полк. Ушев. На територията на общината, Сдружението участва активно в обществения живот, партнира си с други неправителствени организации - за успешното развитие на града и региона.

Генерали офицери и воини от запаса в Банско Защитата на Отечеството е върховен дълг и чест за всеки български гражданин
netinfo

 

Този модел на съвместна дейност трябва да бъде приложен във всеки един регион на България, защото деленето е една от най-големите ни грешки - делим се на партиини принадлежности и симпатии, делим се на професии ... по какъв ли още не принцип. А не е ли по-лесно да работим обединени, за по-добри резултати и в дух на разбирателство?, каза ген. Шивиков.

Продължаваме напред и нагоре, с чест и достойнство, преодолявайки този преходен, нелек момент в историята на България, с вяра че: „Защитата на Отечеството е върховен дълг и чест за всеки български гражданин."!

кратка визитка:

генералмайорПеткоДрагоев- роден на 20.03.1942 г. в гр. София
професионална кариера: 41 години в редовете на българската армия, преминавайки през различни командни и щабни длъжности; началник-щаб на 11-ти танков полк в Банско; началник на Военна полиция от 1994г. до 1996г.; заместник-командващ Сухопътните войскиот 1997г. до 2000г.; излиза в запас през 2000 г.
в момента: заместник председател на Столична Организация на „Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва";почетен председател на Комитета на випуските на Национален военен университет „Васил Левски"- Велико Търново.

бригаден генералДимитър Шивиков - роден на 18.08.1963 г.вКуртовоКонаре, Пловдивско
професионална кариера: военен парашутист; командир на 4-ти пехотен батальон в Ирак през 2004 - 2005 г.;национален командир на българския контингент в Афганистан в периода март-септември 2010 година;командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово;носител на Нагръдензнак „Завярнаслужбаподзнамената" IV, III, II и I степен.
в момента: председател на випуските на Националния военен университет „Васил Левски" - Велико Търново.