Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на американските градове и на летищата в САЩ вчера, за да протестират срещу указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането в страната на граждани на седем държави с преобладаващо мюсюлманско население, предаде Ройтерс.

Десетки хиляди протестираха в САЩ срещу имиграционната политика на Тръмп (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

В Ню Йорк, Вашингтон и Бостън втора вълна на протести започна след спонтанните митинги на много летища в събота, когато имиграционните власти започнаха да прилагат президентския указ.

Решението на президента, което забранява приемането на сирийски бежанци и влизането в САЩ на пътуващи от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан, доведе до арестуването и депортирането на стотици хора, пристигнали на американски летища.

Десетки хиляди протестираха в САЩ срещу имиграционната политика на Тръмп (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Един от най-големите вчерашни протести се състоя в Батъри парк в долен Манхатън, недалеч от Статуята на свободата в пристанището на Ню Йорк, един от най-популярните американски символи и първият, който милиони емигранти са виждали, прекосявайки океана от Европа и пристигайки в Америка.

Десетки хиляди протестираха в САЩ срещу имиграционната политика на Тръмп (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Главният оратор, сенаторът демократ от Ню Йорк Чарлз Шумър заяви пред събралите се, че указът на Тръмп е антиамерикански и е в разрез с основните ценности на страната.

Тръмп: Прилагането на имиграционните ограничения не е забрана срещу мюсюлманите

Във Вашингтон хиляди се събраха на площад Лафайет близо до Белия дом, с викове "Няма омраза, няма страх, бежанците са добре дошли тук". Демонстрантите бяха запълнили цялото пространство около Белия дом и Министерството на финансите.

Шествието потегли от Белия дом по Пенсилвания авеню и спря пред Международния хотел Тръмп, където викаше "Срам, срам, срам". По данни на полицията в протестите са участвали близо 8000 души. По същото време близо 200 души участваха в протестен митинг на международното летище Дълес край Вашингтон, където много по-голям брой протестиращи се бяха събрали на шумна демонстрация в събота вечерта.

Десетки хиляди протестираха в САЩ срещу имиграционната политика на Тръмп (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Няколко стотин души протестираха и на нюйоркското летище Джон Ф. Кенеди, където разтревожени семейства чакаха близки, задържани с часове след пристигането си от страни, засегнати от президентския указ.

Списъкът от седем държави, "ударени" от Тръмп, бил разработен от администрацията на Обама

Над 10 000 души участваха в демонстрацията на площад Копли в Бостън. Пред събралите се говориха няколко оратори, сред които сенаторът Елизабет Уорън, лидер на либералното крило на Демократическата партия и яростен критик на Тръмп.
В Хюстън близо 500 души преминаха в протестно шествие през центъра на града.

Източник: БТА