Снимка:
Снимка: / БГНЕС
Ревизия
92308
Ревизия
  • Ревизия

До две седмици министрите от служебния кабинет трябва да представят доклади от ревизията във всяко министерство и мерки за справяне с установените нередности. Срокът беше поставен от премиера Огнян Герджиков на първото заседание на новото правителство. Според указанията на Герджиков особено внимателно трябва да се подходи с обществените поръчки. Кабинетът одобри план-сметката за предстоящите парламентарни избори - близо 30 милиона лева са предвидени за организирането и провеждането на предсрочния вот. Служебният премиер обеща да се бори с търговията на гласове и предупреди, че ще сменя областни управители, които допускат подобни практики.

Какви ще са приоритетите на служебния кабинет?

До 13-ти февруари всеки от служебните министри трябва да е готов с ревизията в своето министерство. Особено внимание ще се обърне на обществените пръчки. Премиерът Герджиков призова колегите си да бъдат безкомпромисни, но и внимателни при анализа на тези поръчки.

"Трябва много да се внимава, тъй като става дума и за поръчки с европейски средства. Да не се получи така, че вместо да изпишем вежди, да извадим уши. Искам да Ви помоля да бъдем всички много решителни и безкомпромисни тогава, когато се открият нарушения".

Кабинетът възложи организацията по провеждане на изборите на вицепремиера по сигурността и военен министър генерал Стефан Янев. Той ще ръководи и мощния екип за борба с купуването на гласове, обяви премиерът Герджиков. Очаква се и съдействието на областните управители в тази насока.

Борисов към служебния кабинет: Разровете всяко министерство

"Там, където имаме сведения, че областните управители имат склонност да се заиграват непочтено, те ще бъдат освободени и ще бъдат назначени хора, на които сегашния кабинет има доверие, че ще съдействат максимално за провеждането на едни честни избори".

Верен на стила си, Огнян Герджиков откри първото заседание с важни за управлението послания.

"Няма да казвам като Чърчил, да обещавам кръв, пот и сълзи, но няма съмнение, че ни чака много сериозна работа. Нашето е бягане на 100м., което значи, че старта е изключително важен. Всяка десета от секундата може да е фатална".