Нов доклад критикува Олмерт за войната в Ливан
Нов доклад критикува Олмерт за войната в Ливан / netinfo

В официален доклад израелският генерален държавен контрольор Миша Линденщраус остро критикува премиера Ехуд Олмерт заради "недопустими пропуски" в защитата на цивилното население по време на войната в Южен Ливан миналата година, предаде Асошиейтед прес.

"Лидерите на страната бяха съсредоточили вниманието си върху бойните действия и оставиха жителите на Северен Израел незащитени и уязвими," се казва в доклада, представен пред председателката на Кнесета Далия Ицик.

Докладът от 582 страници на институцията, контролираща работата на държавните органи, констатира, че и премиерът Олмерт, и бившият министър на отбраната Амир Перец са се провалили в защитата на гражданското население по време на войната. Според доклада пряка отговорност носи отговарящият на гражданската защита Ицхак Гершон, но вина имат и армията, пожарникарите и медицинските служби. Няма координация между различните служби, занимаващи се с извънредни ситуации поради липсата на централизиран орган за гражданска защита, гласи изводът.

Повече от 4 000 ракети бяха изстреляни от Хизбула срещу Израел по време на продължилите 34 дни бойни действия, които принудиха един милион израелци да се укрият в зле подготвени скривалища или да избягат на юг. Загинаха 44 цивилни.

Държавният контрольор има само съветнически функции и становищата му нямат юридическа сила, но докладът на Линденщраус е ново политическо разочарование за Олмерт, който вече беше обект критикуван през май от друго разследване за липсата на военен опит и точна преценка при започването на войната срещу Хизбула, припомня Франс прес.

През октомври се очаква окончателен доклад за цялостното водене на войната, който вероятно ще стане повод за допълнителен натиск срещу Олмерт да подаде оставка, последвайки примера на бившия министър на отбраната Амир Перец и бившия началник на генералния щаб Дан Халуц. В отговор днес от канцеларията на Олмерт изтъкнаха, че повечето от посочените недостатъци вече са отстранени и че не е логично цялата вина да се хвърли върху кабинета, който е бил на власт едва от няколко месеца в началото войната.

Олмерт има отдавнашно съперничество с Линденщраус и го обвинява в "лов на вещици" на лична основа срещу него. През април контролорът обвини Олмерт, че като министър на търговията през 2001 г. е използвал влиянието си, за да помогне на колега да получи правителствена субсидия. Имаше и твърдения, че е замесен в съмнителни сделки с недвижими имоти и за неправомерна намеса в банкова приватизационна сделка.

Официални обвинения обаче не бяха повдигнати, а Олмерт отрича да е извършвал незаконни дайствия.