Президентът: Има потенциал за етническо напрежение
Президентът: Има потенциал за етническо напрежение / Снимка: БГНЕС
Българският държавен глава заяви на връх Шипка, че има потенциал за етническо напрежение и то се подклажда от лидери на определени политически сили. Първанов заяви, че не бива да се допуска една битова свада да се превръща в новина. Той каза също, че не смята да свиква Националния съвет по сигурността. Президентът призова идеята за Национална гвардия, лансирана от Боян Расате, да бъде категорично отхвърлена.

Днес честваме 130-та годишнина от Шипченската епопея. По този повод на върха се проведе тържество, в което участват президентът Георги Първанов, министър-председателят Сергей Станишев, председателят на парламента Георги Пирински и много граждани.

„Шипка не е просто връх в националната ни история, той има и своите европейския измерения. Шипка в връх, чрез който България измерва своето национално достойнство” – това заяви в словото си пред няколко стотни граждани, дошли да почетат юбилейните чествания на подвига на Шипченската епопея от август 1877 година българският президент Георги Първанов. Заедно с него пред Шипка пред паметта на героите се поклониха и премиерът Станишев и председателят на Народното събрание, посланиците на Русия, Беларус и дипломати от дипломатическия корпус, депутати, представители на местните власти и др.

На върха бе и лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров, който обаче отказа да се присъедини към официалната делегация пред паметника и през цялото време на тържествата стоя отстрани с мотива, че "стига робство" и не желае да бъде част от тази политическа класа.

След края на тържествата лидерът на партия "Атака" обвини председателят на българския парламент в това, че не са свалили огражденията и всъщност разделят хората, "а това не бива да се случва". На връх Шипка имаше много солидни групи на партия „Атака” от цялата Казанлъшка долина, Чирпан, Стара Загора и други население места, които издигаха лозунги "Властта осъди Стара Загора на смърт", "България над всичко" и "Стига робство".

Волен Сидеров призова българският премиер и президент да поискат извинение от Турция, защото сега държавата ни била в ново турско робство. Той употреби доста обидни думи по отношение на държавния глава – нарече го „поплювко” и „страхливец”.