58 партии и коалиции регистрирани в ЦИКМИ за изборите
58 партии и коалиции регистрирани в ЦИКМИ за изборите / netinfo

Централната избирателна комисия за местните избори /ЦИКМИ/ е регистрирала до момента за участие в предстоящите местни избори 58 партии и коалиции. Това съобщи на пресконференция днес говорителят на комисията Велислава Кръстева.

Тя допълни, че до момента заявления за участие в предстоящия местен вот в комисията са подали 72 партии и коалиции. Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИКМИ е 12 септември.

Върховният административен съд /ВАС/ е разгледал и се е произнесъл по осем жалби срещу решения на ЦИКМИ, с които се отказва регистрация на партии и коалиции в предстоящите местни избори, съобщи говорителят на комисията Александър Александров. Той посочи, че само едно от решенията на ВАС отменя решение на ЦИКМИ, с което е отказана регистрацията на Зелената партия за участие в местните избори, а останалите откази са потвърдени. Той припомни, че отказът на регистрация на Зелената партия е свързан с предадените отчети в Сметната палата. Вероятно утре ЦИКМИ ще вземе отново решение по регистрацията на Зелената партия.

От 264 общински избирателни комисии до момента в ЦИКМИ са постъпили предложения на кметове за състава на 93 общински избирателни комисии, каза Александров. Той съобщи, че днес ЦИКМИ е взела решение да изпрати писма до областните управители, с което да напомни, че срокът, в който кметовете трябва да предложат на ЦИКМИ състави на общинските избирателни комисии, е 7 септември, който е почивен ден. Ако някой кмет не представи предложение за състав на общинска избирателна комисия, следва това да бъде направено от съответния областен управител, за което крайният срок е 10 септември, припомни Александров. Той посочи, че до 12 септември ЦИКМИ трябва да назначи общинските избирателни комисии, а до 27 септември е срокът за регистрация на кандидатите за кметове и общински съветници.

В отговор на въпрос кога е крайният срок, в който партиите могат да заменят кандидатите си, ако бъде установена тяхна принадлежност към бившите служби, Александър Александров каза, че Законът за местните избори не предвижда задължително оттегляне на кандидатите заради принадлежност към бившите служби. Законът предвижда до 20 дни преди изборите, когато е отказана регистрация, някой от кандидатите почине или изпадне в трайна невъзможност да участва в изборите, може да се предложи за регистрация нова листа или нов кандидат и този срок е 7 октомври, посочи Александров. Той допълни, че що се отнася до досиетата тази проверка е по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, но не се изисква по реда на Закона за местните избори.