Осигуровките падат с 3 пункта, пенсиите се вдигат с 10%
Осигуровките падат с 3 пункта, пенсиите се вдигат с 10% / netinfo

Увеличение на пенсиите с 10% и намаляване на осигурителните вноски с 3 процентни пункта от 1 октомври одобри правителството на редовното си заседание.

С промените минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 93 лв. на 102,85 лв. Средният размер на пенсията от октомври тази година ще достигне 183,34 лв. Управляващото мнозинство повишава доходите на възрастните хора с 10% за втори път тази година. Първото увеличение беше от 1 юли.

Кабинетът реши още осигурителната тежест да падне с 3%. С 1% намалява вноската за пенсия. Така за хората, родени преди 1 януари 1960г. вноската ще стане от 23% на 22%, а за родените след това - от 18% на 17%. Предвижда се с 2% да намалее и вноската за фонд "Безработица", която досега беше 3%, а от октомври ще бъде 1%.

10% увеличение на пенсиите е заради преизпълнение на приходите в бюджета за държавното обществено осигуряване и държавния бюджет. Изменението на осигурителните вноски се дължи на рязкото спадане на ръста на безработицата в страната. Предлаганите промени в размерите на осигурителните вноски се внасят, за да се намали осигурителната тежест, както и делът на "сивата икономика".

За увеличението на пенсиите с 10% от 1 октомври 2007г. са необходими допълнителни средства в размер на над 121 млн. лв., съобщават от кабинета. Промените ще бъдат изцяло компенсирани от бюджета на държавното обществено осигуряване за 2007г.