Агим Чеку: Косово ще бъде независимо след 10 декември
Агим Чеку: Косово ще бъде независимо след 10 декември / снимка: BGNES

Косовският премиер Агим Чеку заяви, че след 10 декември парламентът на Косово ще провъзгласи независимост на областта, без оглед на последиците от това решение, съобщи белградското радио Б-92.

В отговор на въпроси на депутати в парламента Чеку каза, че 10 декември е срокът за приключване на процеса на определяне на статута на Косово.

Четиримесечните преговори за статута на Косово са продължение на предишните преговори, а не нов процес. Искането ни е веднага след тези 120 дни да бъде решен статутът на Косово и да бъде призната неговата независимост, заяви Агим Чеку.

Сръбският министър за Косово Слободан Самарджич определи думите на косовския премиер като "още едно напразно обещание към косовските албанци". Според партията на сръбския премиер - Демократическата партия на Сърбия, изявлението на Чеку е груба заплаха.

Междувременно косовският президент Фатмир Сейдиу заяви, че преговорният екип все още не е определил дата за провъзгласяване на независимостта на областта. По думите му всяка стъпка ще бъде съгласувана с международните партньори.