Фратини: Приоритет в работата на ЕС е борбата с трафика на хора
Фратини: Приоритет в работата на ЕС е борбата с трафика на хора / netinfo

Заместник-председателят на Европейската комисия Франко Фратини приветства, чрез видеоконферентна връзка, участниците в Международната конференция на държавите от Залцбургския форум, който се провежда в Плевен.

Според Франко Фратини един от приоритети в работата на ЕС е борбата с трафика на хора. Той посочи, че по последни данни 500 000 жени стават жертва на трафика в страните от Западните Балкани. По думите на Фратини трафикът на деца също е жестоко престъпление, особено когато се използват родителите им за тази цел. Според него това не бива да се разглежда като контрабанда, а като съвременно робство, което трябва да се наказва най-строго. Трудно се определят параметрите и мащабите на този вид престъпление, затова той призова държавите от Залцбургския форум и държавите от Западните Балкани да обединят усилията си за събиране на пълна информация за този вид тежко престъпление.

Фратини припомни, че според приетата програма на ЕС за борба с трафика средства по тези програми са осигурени до 2013 година. Корупцията е една от най-важните причини за това организираната престъпност да успява в нелегалния трафик на хора, каза още той.

Като успешен пример за борбата в корупцията той посочи работата на новите държави членки на ЕС – България и Румъния. Защитата на жертвите и свидетелите на този вид престъпления Фратини посочи както много важна задача.

Той заяви, че около 80% от жертвите на трафика са жени, а от тях 50% са непълнолетни и се нуждаят от закрила.

Франко Фратини съобщи, че тази година за първи път 18 октомври е обявен за Ден за борба с организираната престъпност и трафика но хора в Европа.

Други новини от Плевен