90% от работещите в образованието стачкуват от днес
90% от работещите в образованието стачкуват от днес / netinfo
Около 90% от учебните заведения в Пловдивско са заявили участие в общонационалната ефективна безсрочна стачка от днес. Само в Пловдив ефективно ще стачкуват 60 училища от общо 78 и 40 детски градини от общо 60, обявиха синдикатите. Учениците в повечето учебни заведения също застават зад преподавателите си в техните искания. На места има и подписки за подкрепа от родителите, обяви Пепа Калоферова от СБУ.

79 учебни заведения от област Пазарджик също затварят врати от днес заради националната учителска стачка. В община Пазарджик ефективно ще стачкуват 32 учебни заведения, между които са почти всички професионални гимназии и средни общообразователни училища. Само 5 училища по селата няма да се включат в протеста. Докато са в стачка учителите ще стоят на работните си места по 8 часа и ще носят лентички с надпис ”Достоен труд –достойно заплащане”. Стачни постове ще има във всяко училище като те ще следят за реда и спокойствието и ще информират родители и ученици за стачката.

От синдикатите на българските учители обвиниха премиера, министъра на образованието и началниците на регионалните инспекторати, че погазват Закона за стачките като оказват небивал натиск върху директорите да спрат протестните действия. Исканията на стачкуващите са 100 % увеличение на заплатите и 5 на сто от Брутния вътрешен продукт за образование и по-ефективно управление на системата на образованието на всички равнища .

Учебни занятия се провеждат по време на стачката само в училищата, където преподаватели неучастват в протеста, заяви в интервю за Дарик Тодор Попов, председател на стачния комитет на Синдиката на българските учители в Пловдив. Очакваме Даниел Вълчев, министъра на финансите и премиера Станишев да изпълнят исканията ни и едва тогава учителите ще се върнат на работните си места, подчерта той. Там където учителите стачкуват на сто процента, те са по работните си места и се занимават с учебната документация, но няма учебен процес. Попов се извини на всички родители от ефира на Дарик за причиненото неудобство и каза, че очаква учителите да бъдат разбрани.