Започва предизборната кампания
Започва предизборната кампания / netinfo

Официално стартира предизборната кампания за предстоящите местни избори. Кампанията ще приключи в 00.00 часа на 26 октомври. Днес приключва и регистрацията на кандидатите за кметове и общински съветници в Общинските избирателни комисии.

88 партии и коалиции са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в изборите за кметове на населени места и общински съветници.

На 17 партии и коалиции ЦИКМИ е отказала регистрация. Отказите са обжалвани пред Върховния административен съд и жалбите са отхвърлени.

Според избирателния закон агитационните материали на партиите и инициативните комитети от днес могат да се разполагат само на определените за това места.

Когато се разлепват на частни имоти, витрини на търговски обекти и други, това трябва да става с изричното съгласие на собствениците на имотите. Кметовете на общини са длъжни да премахват такива материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, личното или обществено имущество, безопасността на движението, или накърняват честта и доброто име на кандидатите. Забранено е унищожаването на агитационни материали, които са поставени на определените места и по определения ред.

Забранено е 24 часа преди изборите и до приключване на изборния ден поставянето на агитационни материали на по-малко от 50 метра от изборните помещения. Остава забраната за публикация в деня на изборите на социологически проучвания за изборите.